Noile schimbări propuse de coaliţia de guvernare de la Bucureşti scot, din nou, oamenii în stradă. De această dată, este vorba despre modificarea Codului Fiscal, adoptată astăzi prin ordonanţă de urgenţă de către executiv. Așa-numita „Marea revoluţie fiscală”, care vizează printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, este contestată atât de sindicate și primari, cât și de președintele țării. La doar trei zile de la protestul față de modificarea legilor justiției, sute de români au ieșit din nou în stradă. Mobilizarea de astăzi din Piața Victoriei, pe care manifestanții au numit-o „Miercurea neagră pentru economia României”, a avut loc printr-un apel lansat pe rețelele de socializare.

În același timp, Guvernul de la București adopta prin ordonanţă de urgenţă pachetul de măsuri fiscale. Acesta prevede transferul taxelor sociale din sarcina angajatorului pe seama angajatului, dar şi scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi prin urmare, banii pentru investiţii.

Noile prevederi fiscale au fost criticate de patronate și sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a declarat că modificările vor aduce beneficii pentru cetăţeni și că executivul vrea să aplice măsuri ferme pentru a opri externalizarea profiturilor.