Proiectul de lege aprobat recent de Guvern, care conţine mai multe modificări în justiție, inclusiv referitoare la numirea judecătorilor CSJ și la funcționarea CSM, este unul așteptat, dar are şi prevederi periculoase pentru sistem. Este opinia invitaților talk-show-ului „Ora expertizei”, care au dezbătut aseară subiectul. Deși pare că armonizează legislația națională cu cea europeană, sunt aspecte care lasă mână liberă Parlamentului pentru decizii, mai spun participanții la discuții.

Proiectul cu pricina este la a doua tentativă de adoptare. Deși deputații l-au votat în prima lectură în primăvara acestui an, ei nu l-au aprobat în lectură finală. Astfel, pentru că s-a împlinit un an de la înregistrarea în Parlament și iniţiativa nu a fost votată, ea a devenit nulă. Acum, Guvernul vine cu același proiect de modificare a Legii supreme, pentru care trebuie să obțină avizul Curții Constituționale. Propunerea repetată a acestuia, după ce au fost deja aleși membri noi în Consiliul Superior al Magistraturii, stârnește semne de întrebare, spun invitații.

Invitații au vorbit și despre riscurile pe care le comportă aceste modificări.

O prevedere care provoacă suspiciuni este excluderea necesității de a avea o vechime în funcția de judecător de 10 ani pentru candidaţii la un fotoliu la Curtea Supremă de Justiție.

Ministrul Justiţiei nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile invitaţilor emisiunii.