Taxele și plățile informale în instituțiile de învățământ sunt ilegale. Chiar și așa, tot mai mulți părinți declară că sunt constrânși de cadrele didactice să achite lunar sume destul de mari. Este și cazul unei femei care s-a pomenit într-o situație neplăcută după ce a refuzat să mai plătească pentru așa-zisa fundație a grădiniței 32 din sectorul Ciocana al capitalei.

Femeia a postat pe pagina de Facebook a Asociației „Părinți Solidari” că a refuzat să mai plătească bani colectați cu diferite ocazii în grădinița frecventată de copilul ei. De atunci, mai spune ea, educatoarea îi neglijează băiețelul, nu-l include în activități și chiar îl agresează.

Atât educatoarea vizată, cât și șefa instituției preșcolare a refuzat să vorbească la cameră. Directoarea grădiniței a negat însă că în instituție sunt colectați bani. Totuși, responsabila a spus că majoritatea jucăriilor, a rechizitelor și chiar draperiile au cumpărate din banii părinților.

Șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport al municipiului Chișinău, Alexandru Fleaș, a declarat că nu există niciun temei legal pentru colectarea de bani în instituțiile de învățământ, iar cei care o fac trebuie trași la răspundere.

Menționăm că mai mulți părinți au mers să ceară explicații direcției grădiniței numărul 32 în legătură cu plățile informale. Părinții sunt indignați că trebuie să plătească lunar sume considerabile pentru așa-numita fundație a grădiniței.