Platforma Demnitate și Adevăr cere Guvernului, dar și partenerilor de dezvoltare să întreprindă acțiuni pentru a convinge partea ucraineană să renunțe la proiectul construcției celor șase hidrocentrale ale complexului Dnestrovsk, despre care spune că pune în pericol securitatea națională. Într-o conferință de presă, conducerea formațiunii a vorbit despre pericolul distrugerii fluviului Nistru și al riscurilor unei catastrofe umanitare în Republica Moldova și în regiune. „Este nevoie de intervenția promptă a instituțiilor statului”, subliniază liderii Platformei Demnitate și Adevăr.

În altă ordine de idei, Andrei Năstase a vorbit și despre rezultatele vizitei de săptămâna trecută la Bruxelles.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr s-a referit și la punctul de vedere al formațiunii față de demersul societății civile de a iniția un referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt.

Totodată, președintele formațiunii a menționat că săptămâna viitoare va avea întrevederi la Bruxelles în care va vorbi despre problema râului Nistru. Nimeni dintre cei vizați nu au reacționat deocamdată, însă într-un răspuns oficial pentru Jurnal TV, Ministerul Agriculturii a menționat că urmează să fie creată o comisie mixtă moldo-ucraineană care va coopera în vederea utilizării durabile a apei protejând resursele acvatice şi ecosistemele fluviului Nistru.

Amintim că săptămâna trecută un grup de experţi a atenționat despre riscurile acestui acord, în urma căruia 500 de mii de cetăţeni moldoveni ar putea rămâne efectiv fără apă potabilă. Ucraina s-a angajat să publice, până la sfârşitul acestei luni, un document de 200 de pagini privind exploatarea proiectelor sale energetice. Experţii subliniază că partea moldovenească nu are şanse să examineze acest document până la sfârşitul anului şi să introducă rectificările necesare. Cele şase hidrocentrale noi ale complexului Dnestrovsk vor afecta și cetățenii din Ucraina şi Republica Moldova. O investigație amplă la acest subiect a fost realizată și de către publicația Jurnal de Chișinău.