Curtea de Apel Bălți i-a dat câștig de cauză şefului statului în dosarul în care fosta judecătoare Domnica Manole luptă pentru anularea decretului semnat de Igor Dodon, prin care a fost demisă din sistem. Mai exact, instanța a respins demersul de recurs, prin care Manole a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, care, la fel, a respins cererea de chemare în instanţă. Mai mult. Avocata fostei magistrate s-a adresat cu o petiție la Curtea Constituțională, în care reclamă încălcarea drepturilor și urmează să meargă și la CEDO. Dosarul s-a aflat la Curtea de Apel Bălți mai bine de o lună, iar recent instituția a respins cererea de chemare în judecată a președintelui țării.

Decizia Curții de Apel nu mai poate fi atacată. În acest context, Viorica Grecu, avocata Domnicăi Manole, a înregistrat o petiție la Curtea Constituțională. Amintim că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți după ce șeful statului nu a dorit ca recursul Domnicăi Manole să fie examinat la Curtea de Apel Chișinău, instanță în care a activat anterior Manole. Motivul: foștii ei colegi ar putea să nu fie imparțiali, fapt contestat de către Domnica Manole. Cât privește opinia Președinției pe marginea întregii acțiuni de judecată, reprezentanții instituției au menționat că e dreptul Domnicăi Manole de a se adresa cu asemenea demersuri.

Menționăm că Domnica Manole a contestat și decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost demisă. În iulie, CSM a hotărât să o elibereze din funcție pe judecătoarea Curții de Apel Chișinău în baza avizelor SIS, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzațiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituției. Din cauza acestei hotărâri, fosta judecătoare este cercetată penal. CSJ a refuzat să anuleze decizia CSM prin care i-a fost ridicată imunitatea. Hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar și îngrijorarea membrilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. Recent, Curtea Constituțională i-a dat dreptate Domnicăi Manole într-un caz de contestare a normelor care permiteau verificarea judecătorilor de către SIS.