Autoritățile de la Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei au efectuat cel mai amplu schimb de prizonieri de la declanşarea conflictului armat, în 2014. Operațiunea reprezintă una dintre cele mai importante prevederi ale acordului de încetare a focului, semnat la Minsk acum doi ani, care a rămas însă, în mare parte, doar pe hârtie. Schimbul de prizonieri a avut loc în regiunea Donbas, într-o localitate de pe linia frontului, între armata ucraineană şi forţele separatiste. La operaţiune au fost prezenţi observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care au salutat înţelegerea dintre cele două tabere şi le-au îndemnat să meargă pe aceeaşi cale.

Autorităţile de la Kiev anunţaseră iniţial că vor fi eliberaţi peste 300 de oameni, dar unii dintre ei fuseseră deja puşi în libertate, în timp ce alții au preferat să nu se mai întoarcă în estul ocupat. Prin urmare, în cadrul operațiunii, Kievul a eliberat 237 de prizonieri, iar insurgenții - doar 74.

Acest schimb de prizonieri a fost primul din acest an și reprezintă un mare progres în implementarea acordurilor de pace de la Minsk, din 2015. Din 2014 şi până acum, peste 10.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei.