Știrile Curente

Meteo Horoscop
JC: Domnica Manole, omul anului 2017
Publicația „Jurnal de Chișinău” a desemnat-o pe fosta judecătoare Domnica Manole „Omul Anului 2017” pentru curajul și onestitatea de care a dat dovadă. Ea este magistrata cercetată penal după ce a obligat Comisia Electorală Centrală să inițieze referendumul de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Ulterior, a fost și demisă din sistem. Ea califică totul drept o răfuială politică și spune că în rândul judecătorilor există o stare reală de teamă. 

Fosta judecătoare a Curții de Apel Chișinău a vorbit și despre acțiunile structurilor de drept la adresa sa. 

Prin urmărirea penală a sa în urma deciziei din aprilie 2016 cu privire la referendum, judecătorii au fost umiliți și li s-a arătat că tot ce decid ei în cadrul unui proces este un potențial temei pentru răspundere penală, adaugă Domnica Manole.

Domnica Manole califică drept periculoasă decizia recentă a Curții Supreme de Justiție care i-a dat câștig de cauză Consiliului Superior al Magistraturii și nu a anulat decizia structurii prin care Manole a rămas fără imunitate și i s-a deschis dosar penal. 

În iulie, CSM a hotărât să o elibereze din funcție pe judecătoarea Curții de Apel Chișinău în baza avizelor SIS, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzațiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituției. Din cauza acestei hotărâri, fosta judecătoare este cercetată penal. CSJ a refuzat să anuleze decizia CSM prin care i-a fost ridicată imunitatea. Hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar și îngrijorarea membrilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. 
 
29 December 2017 19:22 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64