O mamă solitară are de doua ori mai multe griji și depune un efort dublu, dar are și parte de mai multă dragoste și este de două ori mai mândră de copiii săi. Cu acest gând își începe ziua Irina Ceban din capitală. La 31 de ani, femeia își crește de una singură cei doi copii. Unul dintre ei suferă de paralizie cerebrală infantilă. Toți trei stau într-o casă avariată, care necesită reparații. Primii care le-au sărit în ajutor au fost mai mulți conaționali de-ai noștri stabiliți în America. În cadrul campaniei „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu”, moldovenii din SUA au organizat un târg de caritate.

Este cântecul preferat al lui Iurie, mezinul Irinei. La cei șapte ani ai săi, băiatul nu merge și nu vorbește din cauza unei maladii diagnosticate la scurt timp după naștere. Copilul suferă de paralizie cerebrală infantilă.

De patru ani, Irina îl crește și îngrijește de una singură. Tatăl l-a părăsit pe când Iurie avea doar trei ani.

Pe lângă situația ei extrem de dificilă, Irina stă împreună cu cei doi copii într-o locuință dărăpănată, în care a stat și bunica ei. Casa este avariată, tavanul se ține pe o proptea, țărâna înlocuiește pardoseala, prin geamuri suflă vântul, iar la ușa de la intrare stă agățată o plapumă, ca să apere câtuși de puțin interiorul de frig.

Cu ajutorul unei organizații nonguvernamentale, acoperișul a fost schimbat și a fost construită altă sobă. Chiar și așa, este încălzită doar o cameră. În bucătăria improvizată, unde doarme și băiatul cel mare, frigul se simte ca afară.

Și în bucătăria improvizată bate vântul pe rafturi. Din cei 1700 de lei pe care îi primește pentru îngrijirea copilului, dar și din pensia acestuia, de 500 de lei, femeii nu prea îi reușește să facă multe.

Tatăl Irinei a decedat, soțul a părăsit-o, cu mama nu comunică, iar frații au familiile lor, spune femeia. Cu toate acestea, ea se declară luptătoare.

În toiul sărbătorilor de iarnă, visul acestei mame solitare începe să se realizeze. Mai mulți concetățeni de-ai noștri stabiliți în Statele Unite au organizat un târg de caritate în susținerea ei.

În urma evenimentului au fost colectați puțin peste 1000 de dolari. Din acești bani va fi instalată o ușă nouă la intrare, va fi făcută pardoseala și vor fi acoperite parțial cheltuielile de construcție a grupului sanitar. Locuința familiei Ceban necesită însă mai multe investiții. Potrivit unui expert în construcții, pentru renovarea casei ar fi nevoie de aproximativ șase mii de euro. Toți cei cu inimă mare, care vor să le facă viața mai ușoară Irinei și copiilor ei, pot lua legătura cu familia la numărul de telefon: 068624077.