Astăzi, România se desparte de ultimul ei rege. Un suveran care a trăit aproape un veac plin de obstacole, cu care a luptat însă pentru a le depăși. Majestatea Sa Mihai I a fost martorul principalelor evenimente de o importanță majoră în istorie, dar a și făcut istorie.

Născut cu sânge albastru şi înrudit cu marile capete încoronate ale Europei, regele Mihai a avut o viață zbuciumată. Mariajul părinţilor săi, Carol şi Elena, unul nefericit, s-a încheiat în anul 1925. Tatăl său a părăsit ţara şi a renunţat la tron. Doi ani mai târziu, s-a stins din viață bunicul său, regele Ferdinand, lăsându-i moștenire principelui Mihai o țară întreagă. A devenit rege al României la doar cinci ani. După trei ani, tatăl său, Carol al II-lea s-a întors în țară şi l-a detronat pe fiul său. Anii au trecut, iar regele Carol al II-lea a abdicat în 1940. Aşa că, la numai 18 ani, tânărul monarh și-a început cel de-al doilea mandat în fruntea României, în condiţii cu adevărat dramatice. În 1944, regele Mihai a luat decizia istorică ce a scurtat războiul: i-a întors spatele lui Hitler și l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu. Gestul politic a fost lăudat în toată lumea, considerându-se că întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste de către România a scurtat războiul cu cel puţin şase luni şi a salvat astfel sute de mii de vieţi omeneşti.

În 1947, Mihai I a călătorit la Londra, la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a. Cu această ocazie, a cunoscut-o pe prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. La întoarcerea sa în ţară, însă, a fost silit să abdice. Comuniştii au anunţat imediat abolirea monarhiei, iar câteva zile mai târziu, suveranul a fost nevoit să plece în exil în Elveția. De la abdicarea forțată și până în anul 1992, regele Mihai nu a avut voie sa pună piciorul pe teritoriul României. Abia în 1997, după schimbarea regimului politic din România, Mihai I a reușit să revină în țară.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis condoleanțe Familiei Regale și a anunțat că în țară vor fi organizate toate ceremoniile, așa cum se cuvine, și că vor urma câteva zile de doliu național.

Trupul neînsuflețit al regelui va fi adus în România cu o aeronavă a Ministerului Apărării. Ulterior, sicriul va fi dus la Castelul Peleș de la Sinaia și va fi depus în Holul de Onoare, după care va fi transportat la Palatul Regal din Calea Victoriei de la Bucureşti, unde va rămâne pentru două zile în Sala Tronului.