Se conturează un consens larg în exterior că Vladimir Plahotniuc trebuie să plece de la guvernarea Republicii Moldova. Opiniile au fost exprimate de către invitații emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit unor politicieni, avocați, dar și jurnaliști, valul de acuzații la adresa șefului PD, care vin atât din România, cât și din Rusia, reduc spațiul de manevră al oligarhului. Iar în condițiile în care și partenerii săi din țările vecine se află la anAnghie, Plahotniuc caută sprijin în Statele Unite, afirmă invitații talk-show-ului. Invitații din studio au explicat de ce șeful PD continuă să plece în străinătate și după ce a fost anunțat în urmărire internațională de către structurile de drept din Rusia. Cât despre faptul că serviciul de presă al PD a calificat învinuirile care i se aduc liderului formațiunii drept o hărțuire a oficialilor moldoveni, invitații spun că acestea au fost făcute cu un anumit scop.

După ce presă rusă a scris despre dosarul penal în care este vizat liderul PD, invitații din studio au anticipat că autoritățile de la Chișinău nu vor ezita să ia anumite măsuri în acest sens.

Persoanele vizate în comentarii nu au reacționat până acum. Menționăm că pe site-ul oficial al PD se arată că o delegație oficială de la Chișinău, din care face parte și Vladimir Plahotniuc, se află într-o vizită în Statele Unite. Anunțul a fost făcut la o zi după ce ofiţerul de presă al Judecătoriei Basmannîi din Moscova a confirmat pentru Jurnal TV că șeful PD este învinuit în Rusia de omor şi tentativă de omor și a fost anunțat în urmărire internațională într-un dosar deschis de Comitetul de Anchetă al Federației Ruse.