Știrile Curente

Meteo Horoscop
Front comun împotriva uninominalelor
Proiectul de lege privind votul uninominal este unul personal al șefului PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care ar încerca să corupă până și funcționari europeni și americani în vederea realizării acestuia. Mai mult. În spatele acestei inițiative ar exista o înțelegere între Plahotniuc și șeful statului, Igor Dodon, pentru a se ajunge la un sistem electoral mixt. Sunt declarațiile făcute de către liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Partidului Acţiune şi Solidaritate și PLDM. Politicienii afirmă că se alătură ONG-urilor care vor boicota dezbaterile publice pe marginea acestui subiect și că vor organiza proteste în cazul în care documentul nu va fi retras. 
 
Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru fac apel la întreaga societate și la partidele democratice pentru conjugarea eforturilor în vederea demascării adevăratelor intenții ale autorilor proiectului PD și susțin că vor sensibiliza partenerii externi despre pericolul instaurării unei dictaturi durabile în Moldova.
 
În opinia celor trei lideri de partid, modul în care este scris proiectul de lege sfidează procesul democratic, ignorând problema existenței unei regiuni necontrolate de către autoritățile constituționale, fiind nimic altceva decât un balon de săpun. Caracterul dubios al iniţiativei este accentuat de solicitarea unui cazier de integritate pentru candidați, dar și de faptul că numărul circumscripțiilor va putea fi revizuit cu trei luni înainte de alegeri, ceea ce trădează planurile guvernării de a le remodela pe ultima sută de metri, spun politicienii.
 
Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție, iar reprezentanta Serviciului de presă al PD ne-a spus că nu comentează subiectul. La telefon nu a răspuns nici unul dintre vicepreședinții PD, Sergiu Sîrbu. În schimb, deputatul a postat un mesaj pe Facebook, în care a calificat afirmaţiile celor trei lideri politici drept "disperare". Președintele Igor Dodon este plecat într-o deplasare la Moscova, iar purtătorul său de cuvânt nu a răspuns la telefon pentru o declaraţie.
Proiectul ce presupune ca deputații să nu mai fie aleși pe liste de partid, ci direct, în baza circumscripțiilor uninominale a fost înregistrat săptămâna aceasta în Parlament și transmis pentru expertizare Comisiei de la Veneția. Inițiativa este criticată dur de societatea civilă, dar și de către europarlamentari. 
 
16 March 2017 19:00 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64