O nouă filă în dosarul atacurilor raider din 2010. După ce șeful PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a publicat pe Facebook o decizie a instanței de la Amsterdam în cauza Victor Ţopa și Viorel Țopa împotriva companiei sale OTIV Prime Holding și s-a lăudat că documentul ar demonstra neimplicarea sa în atacurile raider, Viorel Țopa a venit cu o reacție. Într-o intervenție la emisiunea "Cabinetul din umbră", omul de afaceri a declarat că hotărârea vizează companiile olandeze, și nu procesul propriu-zis, intentat împotriva lui Plahotniuc și a finului său de cununie, spicherul Andrian Candu, care este încă pe rol.

În postarea sa de pe Facebook, șeful PD scrie că instanța subliniază că acuzațiile formulate de Victor Ţopa şi Viorel Țopa ar fi nejustificate și că ar demonstra că el nu a organizat atacuri raider la Victoriabank. Atunci când citești însă decizia, se vede clar că judecătorii nu spun explicit că Vladimir Plahotniuc nu e vinovat, ci că nu recunosc faptul că două companii olandeze implicate în proces ar fi încălcat drepturile lui Victor Țopa și Viorel Țopa. Viorel Țopa a declarat că Plahotniuc a publicat o hotărâre care nu corespunde procesului intentat împotriva lui.

Omul de afaceri afirmă că a primit decizia acum o săptămână, însă nu i-a dat prioritate întrucât îl interesează verdictul în dosarul contra lui Plahotniuc, nu contra rezidenților olandezi.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru o reacţie. De menționat că, săptămâna aceasta, pe site-ul Moldnews au fost plasate documente din decembrie 2011 ce atestă vânzarea unor acțiuni Victoriabank. În calitate de vânzător figurează OTIV Prime Holding B.V., reprezentată pe atunci de actualul președinte al Parlamentului, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, iar în calitate de cumpărător, Iurie Contievschii, un partener de business al lui Veaceslav Platon. Suma tranzacţiei se ridică la 75 de milioane de dolari. Iar afaceristul Veaceslav Platon a declarat anterior în presă că el a cumpărat acțiuni furate de către Vladimir Plahotniuc de la Victor Ţopa şi Viorel Ţopa.

Amintim că, în 2010, oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa au declarat că Vladimir Plahotniuc ar fi preluat de la ei, în mod fraudulos, prin intermediul unor instanțe de judecată, acțiuni la Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO. Oligarhul a respins acuzațiile. Dosarul a ajuns însă să fie examinat de magistraţii din Olanda, iar în noiembrie 2014 Curtea de Justiţie din Amsterdam a hotărât să pună sechestru pe active ale lui Plahotniuc și ale companiei acestuia OTIV Prime Holding B.V. din Olanda. Decizia a fost luată în baza mai multor documente prezentate în cadrul unui proces ce vizează atacurile raider din anii 2010 şi 2011 asupra Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO.

În 2012, și Curtea de Justiție de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora beneficiarul atacurilor raider din Moldova, în anii 2010 și 2011, inclusiv la Banca de Economii, este oligarhul Vladimir Plahotniuc.