Diaspora moldovenească este o voce care se face auzită tot mai mult. Asta au demonstrat aproape 200 de oameni, membri ai comunității de pe Facebook "Adoptă un vot", care au participat week-end-ul trecut la o întrunire în orașul Venezia din Italia. Au împărtășit din experiență, au discutat despre problemele din Republica Moldova și au adoptat o rezoluție prin care le-au cerut autorităților să lupte cu fenomenul corupției și să nu modifice sistemul electoral. Moldovenii stabiliţi în străinătate care au participat la eveniment au votat o rezoluție ce vizează mai multe acțiuni, printre care susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, implementarea proiectelor sociale în diasporă şi contracararea surselor de propagandă. În consecință, reprezentanţii diasporei au trei cerințe prioritare față de autorități:

Înainte de a adopta rezoluția, participanţii la întrunire au discutat despre cele mai importante probleme ale Republicii Moldova. Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat. Conaționalii noștri stabiliţi peste hotare s-au încurajat reciproc să lupte pentru viitorul Republicii Moldova, indiferent de piedicile pe care le pot întâmpina. La eveniment au fost invitați experți din diferite domenii, care au lucrat în șase grupuri tematice. S-a vorbit despre provocările din mass-media. Participanţii s-au referit şi la fenomenul corupției. S-a discutat și despre intenția PD de modifica sistemul electoral.

Participanții la întrunire au transmis și câteva mesaje celorlalţi reprezentanţi ai diasporei şi locuitorilor Republicii Moldova. Comunitatea "Adoptă un vot" are pe Facebook aproape 100 de mii de membri. Nimeni dintre autorități nu a reacționat deocamdată la cerințele diasporei. Amintim că la alegerile prezidențiale din 2016 mai mulţi moldoveni stabiliți peste hotare nu au putut vota pentru că autoritățile de la Chișinău nu au oferit suficiente buletine de vot. A existat și un proces de judecată, pe care diaspora l-a pierdut în instanţele din ţară.