Știrile Curente

Meteo Horoscop
Comisia de la Veneția, o nouă vizită
O nouă vizită la Chișinău a unei delegații a Comisiei de la Veneția. De această dată, experții internaționali au venit la invitația președintelui țării, care propune modificarea Constituției astfel încât atribuțiile șefului statului să fie extinse în ceea ce privește dizolvarea parlamentului. „Discutăm un vis al cuiva”, spun deputații din opoziție, întrucât proiectul nu a fost nici măcar înregistrat în legislativ.  Deputații socialiștii, singurii care au semnat proiectul propus de Igor Dodon, susțin că șeful statului vrea împuterniciri suplimentare, întrucât astfel s-ar echilibra balanța puterii. Totuși, autorii nu au reușit să adune semnături nici pentru înregistrarea inițiativei în legislativ, iar despre adoptarea modificărilor, nici pomină deocamdată.
Atât deputații din opoziție, cât și cei de la guvernare pledează categoric împotriva proiectului.
Reprezentanții Comisiei de la Veneția nu au făcut declarații după întrevederile cu fracțiunile parlamentare. Menționăm că inițiativa lui Igor Dodon prevede instituirea a cinci situații noi în care poate fi dizolvat Parlamentul. Printre acestea se numără cazurile când decizia a fost luată după consultarea fracțiunilor parlamentare, atunci când legislativul nu îndeplinește voința poporului, exprimată în cadrul unor referendumuri consultative, dar și în cazul în care un referendum republican privind demiterea președintelui s-a încheiat cu rezultat negativ. 
18 May 2017 19:44 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64