Donațiile primite de controversatul judecător Oleg Melniciuc cresc ca pe drojdii de la an la an. În 2016 mama magistratului i-ar fi dăruit încă 300 de mii de lei. Tot anul trecut, în garajul fostului președinte al judecătoriei sectorului Râșcani din capitală, pe lângă vechiul Audi, a apărut un Mercedes de jumătate de milion.

Judecătorul Oleg Melniciuc indică în declarația de avere depusă pentru anul 2016 că mama sa, o pensionară din satul Mândâc, raionul Drochia, i-ar fi donat 300 de mii de lei. Deși femeia are o locuință simplă la țară, magistratul susține că ea obține un venit impunător din darea în arendă a unor spații comerciale pe care le-ar deține în capitală și pe care le-ar fi cumpărat cu mult timp în urmă. De când declararea averii a devenit obligatorie, nu a fost niciun an în care magistratul să nu primească ajutor din partea mamei sale. Dimpotrivă, sumele au crescut în progresie geometrică.

De la 10 mii de lei în 2012, la 50 de mii în 2013, apoi la 100 de mii în 2014 și la 150 de mii în 2015. Suma de 300 de mii de lei, primită anul trecut, este de 1,5 ori mai mare decât banii pe care i-a câștigat magistratul din munca sa. El indică un venit total de aproximativ 200 de mii de lei din activitatea de judecător și lector universitar. Lunar - cam 17 mii de lei.

Se pare că Melniciuc a folosit banii primiți ca donație de la mama sa pentru a-i face un cadou soției sale. La cei 300 de mii de lei, magistratul a adăugat 150 de mii, pe care afirmă că i-a obținut din vânzarea unui teren, și a cumpărat un SUV de toată frumusețea - un Mercedes model ML 250 fabricat în 2015. Mașina pare să fie înscrisă pe numele soției, iar informația considerată a avea caracter personal este ascunsă. Judecătorul a refuzat să facă precizări pe marginea datelor din declarația de avere, chiar dacă în momentul în care reporterul Jurnal TV a bătut la ușa biroul său, Melniciuc nu avea ședință de judecată și se afla într-o anexă a cabinetului, împreună cu o angajată a instanței. (IMAGINI 00,24 ȘI 00,40 )

În proprietatea lui Oleg Melniciuc rămâne automobilul Audi A6, pe care l-a cumpărat în 2008 cu 17 mii de euro. Bunurile mobile și imobile declarate de magistrat pentru 2016 au o valoare totală de peste 4 milioane de lei. În pofida averii impunătoare, magistratul pare să fi dus anul trecut o viață destul de modestă. Cel puțin asta reiese din datele pe care le indică el oficial. Venitul familiei, care pe lângă salariul judecătorului a inclus și o alocație de 30 de mii de lei pe care a primit-o soția sa, s-a ridicat la o sumă totală de 230 de mii de lei. Din acești bani, însă, a fost plătită o rată de 5 mii de euro pentru un apartament cumpărat în ipotecă. Rezultă că cei doi soți și copiii lor au trăit cu aproximativ 10 mii de lei pe lună, bani care le-ar fi ajuns și pentru hrană, și pentru întreținerea casei impunătoare de 160 de metri pătrați, în care locuiesc, dar și pentru întreținerea a două mașini.

Judecătorul Oleg Melniciuc este unul dintre cei mai cunoscuți magistrați din țara noastră datorită implicării sale în mai multe scandaluri, pornind de la examinarea unor dosare în timpul protestelor violente din aprilie 2009 și încheind cu procurarea de spații pentru rudele sale într-un bloc de apartamente construite pentru judecători la preț redus. Pe când era președinte al Judecătoriei Râșcani și-a angajat mai multe rude în instanță. Înaintată pentru promovări, candidatura lui Oleg Melniciuc a fost respinsă de doi dintre președinții Republicii Moldova. În privința sa există o notă informativă din partea Serviciului de Informații și Securitate în care se vorbește despre discrepanţe vădite între venitul oficial obţinut şi cheltuielile înregistrate și despre bănuiala că veniturile ar fi fost obținute ilegal. SIS califică drept factor de importanţă deosebită faptul că mama judecătorului nu figurează la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat ca persoană care obţine venituri impozabile.