Schimbarea sistemului electoral este o miză atât de mare pentru actuala guvernare, încât ea a fost gata să cheltuiască milioane de euro doar pe campania de promovare. Este concluzia reprezentanților Transparency International Moldova, potrivit cărora, doar publicitatea în sprijinul votului uninominal ar fi costat peste două milioane de euro. Experții organizației au analizat atât proiectul propus de PD, cât și cel al PSRM și au constatat că documentele seamănă izbitor, iar unele fraze ar fi fost copiate cu tot cu greșeli. Experții Transparency International Moldova notează că cele două proiecte, care au fost propuse pe rând de PD și PSRM, sunt aproape identice, iar asemănările se văd cu ochiul liber. Astfel, diferențele sunt minore în ultima variantă a proiectului, care au rezultat din comasarea celor două documente.

Printre prevederile pe care vor să le introducă PSRM și PD este reducerea campaniei electorale până la 30 de zile, dar și obligativitatea prezentării unui certificat de integritate eliberat de CNA pentru candidații la fotoliul de deputat.

Mai mult, proiectul final îi privează pe cetățeni de dreptul la boicotarea alegerilor în semn de protest, spun experții. Și asta pentru că a fost exclusă rata de participare obligatorie pentru validarea alegerilor în circumscripțiile uninominale. În opinia reprezentanților ONG-ului, este încălcat și principiul reprezentării cetățenilor în Parlament.

Reprezentanții Transparency International Moldova s-au referit și la îngrijorările exprimate în Parlamentul European pe marginea schimbării sistemului electoral din țara noastră. Asumarea unui asemenea risc de către guvernarea de la Chișinău s-ar explica doar prin faptul că modificarea sistemului de vot este vitală pentru partidele care se află într-o cădere liberă în sondaje, punctează autorii studiului.

Potrivit experților, miza guvernării este atât de mare, încât a fost gata să cheltuie sume exorbitante pe campania de promovare. În lipsa unor cifre oficiale prezentate de PD, reprezentanții ONG-ului au făcut singuri niște calcule.

În aceste condiții, reprezentanții Transparency International Moldova spun că protestul rămâne singura metodă eficientă de a pune presiune pe guvernare. Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a declarat pentru Jurnal TV că așteaptă și propuneri nu doar critici din partea organizațiilor neguvernamentale. Totodată, el a recunoscut că o parte din conținut a fost preluat și din Codul Electoral actual, și din proiectul PD. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Acum câteva zile, Parlamentul European a decis să amâne discuțiile privind acordarea unei asistențe financiare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Se întâmplă după ce deputații PD, PSRM și cei din grupul Leancă au votat în grabă și cu încălcarea procedurilor regulamentare proiectul privind trecerea la sistemul mixt de vot.