În momentul în care Uniunea Europeană va decide să acorde Republicii Moldova o asistență de 100 de milioane de euro, atunci, în premieră, va condiționa toate cele trei tranșe de bani, inclusiv prima. Iar dacă acele condiții care țin de statul de drept și democrație nu vor fi îndeplinite, atunci Europa va cere banii înapoi. Motivul: precedentul fraudei bancare. Sunt declarațiile raportorului Comisiei de Comerţ Internaţional din Parlamentul European Sorin Moisă, exprimate într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă. Europarlamentarul afirmă că nicio tranşă nu va fi transferată dacă nu vor fi îndeplinite toate condiţiile Bruxelles-ului.

Condițiile impuse de comunitatea europeană sunt de natură economică și nu numai.

Raportorul Comisiei de Comerţ Internaţional din Parlamentul European a accentuat de mai multe ori că banii vor fi daţi în funcţie de îndeplinirea solicitărilor Bruxelles-ului.

Totul se va decide însă numai după avizul din luna iunie a Comisiei de la Veneția pe marginea reformei sistemului electoral, asupra căreia insistă PD și PSRM. Săptămâna aceasta, discuțiile privind modalităţile de acordare a finanțării între reprezentanţii Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Consiliului European au fost amânate după ce mai multe grupuri politice din legislativul UE şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu evoluţiile politice din ţara noastră, pomenind în mai multe discursuri numele șefului Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.