În timp ce în scuarul Parlamentului cetățenii protestau față de proiectul guvernării de a schimba sistemul de vot, la Ialoveni, în fața Consiliului Raional, a fost organizată o contramanifestație, la care au fost aduși în mod organizat, cu autobuze și microbuze, sute de oameni din câteva raioane din centrul ţării. Cei care au participat la miting au spus că transportul a fost pus la dispoziție de către primari PD. Alții au recunoscut însă că nu știau de ce se aflau acolo. Luați la întrebări, unii șoferi de microbuze s-au încurcat în declarații. Mai mult, ei au refuzat să vorbească, iar alții chiar au luat-o la fugă.

Când a observat că îi este filmată mașina, un șofer de maxi-taxi a sărit ca ars pentru a scoate inscripția pe care era indicată cursa.

Alții au recunoscut însă că au adus oamenii la manifestație în mod organizat, la indicația șefilor.

Mulți dintre cei prezenți la eveniment au refuzat să spună de ce se aflau acolo.

La mitingul organizat la Ialoveni au ajuns oameni care afirmă că s-au pornit la protestul din fața Parlamentului. Mai mult, ei au spus că nu înțeleg de ce se află acolo și că nimeni nu le-a oferit nicio explicație. Alții au mărturisit însă că li s-au dat indicații de la serviciu de a merge la această adunare.

Pentru că microbuzele de linie au fost direcționate spre mitingul de la Ialoveni, locuitorii din Strășeni nu ar fi avut curse din autogară timp de mai multe ore. Acest lucru reiese dintr-o secvență video trimisă pe adresa redacției de către un telespectator Jurnal TV.

În schimb, atunci când am mers la autogara din Strășeni, un șofer a zis că a fost dimineață la locul de muncă. Doar că, în acel moment, alături se afla și un pasager, care l-a contrazis.

Iar angajații dispeceratului au refuzat să ofere comentarii.

La redacția Jurnal TV au telefonat locuitori din diferite regiuni ale țării, care au confirmat că în raioanele lor au fost organizate acțiuni de aducere forțată a bugetarilor la miting.

Vladimir Plahotniuc și purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile. Directorul gospodăriei de gazificare a raionului Călărași, Vasile Stratan, a respins acuzațiile şi a adăugat că nu știe nimic despre desfășurarea acestor activități. Iar primarii localităţilor Jevreni și Izbiște din raionul Criuleni, cel din satul Horodiște, raionul Rezina, dar și șeful Inspectoratul Național de Patrulare, Liviu Baziuc, nu au fost de găsit la telefonul de serviciu. Printre cei prezenți la evenimentul de la Ialoveni au fost surprinși deputatul PD Sergiu Sîrbu, dar și Ministrul Culturii, Monica Babuc, care au ținut discursuri. Solicitat pentru un comentariu, Sîrbu a afirmat că nu ar avea nicio legătură cu organizarea acestor acțiuni, iar manifestația ar face parte dintr-o campanie în susținerea votului mixt, lansată de un ONG. Totodată, o altă asociație care susține votul mixt este condusă de primarul comunei Mileștii Mici, raionul Ialoveni, Lilian Carmanu, care este și membru PD. Menționăm că recent, portalul de știri report.md a făcut publică o listă cu peste 50 de ONG-uri care ar susține inițiativa PD de schimbare a sistemului electoral, printre care apare și numele vicepreședintelui formaţiunii Sergiu Sîrbu, și al soției acestuia, Ina Sârbu. Mitinguri similare au fost organizate la Edineț și la Cahul, dar niciun ONG nu a anunțat despre organizarea acestora.