Ridică lunar peste 100 de mii de lei și se plimbă cu o mașină de 38 de mii de euro. Vorbim despre familia președintelui Academiei de Științe a Moldovei. În condițiile în care majoritatea cetățenilor o duc din ce în ce mai greu, Gheorghe şi Maria Duca trăiesc pe picior mare şi îşi cumpără case și automobile de lux, scrie portalul moldovacurata.md. În 2016, familia președintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei a acumulat venituri de un milion 404 mii de lei. Maria Duca declară un venit total de peste o jumătate de milion de lei, iar Gheorghe Duca - de peste 800 de mii de lei. Cei doi soţi ridică lunar aproximativ 117 mii de lei. Pe lângă activitățile didactice și științifice din țară, președintele AȘM a obținut venituri și din străinătate. De exemplu, de la o universitate din China a ridicat o mie de dolari, iar în calitate de membru de onoare al Academiei Române a beneficiat de o indemnizație în valoare de 36.144 de lei românești, echivalentul a aproape 170 de mii de lei. Soții Duca au ridicat anul trecut și câte o indemnizație de academician în valoare de 48 de mii de lei, adică aproximativ 100 de mii împreună.

Și în declarația de avere pentru anul 2015 Gheorghe Duca și soția sa, care este rector al Universităţii Academiei de Ştiințe, au avut venituri de peste un milion 436 de mii de lei. Majoritatea banilor provin din salarii, dar și din activități didactice și ştiinţifice. Tot în 2015, familia Duca a cumpărat o vilă în România, la Borsec, localitate faimoasă pentru resursele de ape minerale, care au proprietăţi terapeutice. Imobilul are o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi, împreună cu terenul aferent.

După ce au investit în vila din România, soții Duca s-au gândit că e timpul să-și ia și mașină nouă. În acest an, familia președintelui AŞM s-a pricopsit cu un automobil nou de teren, marca Hyundai, în valoare de 38 de mii de euro. Duca a declarat pentru moldovacurata.md că și-a vândut autoturismul vechi și achită acum diferența de preț. De menționat că în afară de vila de la Borsec, academicianul mai deține o casă la Suruceni, raionul Ialoveni, dar și o locuință luxoasă în capitală. Potrivit datelor cadastrale, soții Duca au intrat în posesia casei din Chişinău în 2008, dar au înregistrat-o la cadastru abia în 2013. Imobilul are o suprafață de aproximativ 185 de metri pătrați și un garaj de peste 36 de metri pătrați.

Portalul moldovacurată.md mai scrie că, pe 24 iulie, la câțiva metri de poarta casei a fost surprinsă mașina de serviciu a lui Gheorghe Duca. Întrebat de ce vine cu automobilul de serviciu acasă, academicianul a spus că a intrat în locuință pentru câteva minute să-și schimbe hainele pentru a participa la un eveniment.

Soții Duca mai dețin cote-părți în două firme. Gheorghe Duca este cofondatorul „Avantchim” SRL, firmă care se ocupă cu importul şi comercializarea preparatelor chimice şi biologice, însă are înregistrate și activități cu metale şi pietre preţioase.

Maria Duca este cofondatoarea firmei „Excert SRL”, la care deține 30 la sută din acțiuni. Compania are o specializare mai largă: servicii de turism, consultanță în afaceri şi management, proiectare și altele. Președintele AȘM a spus că ambele firme ar fi lichidate. Și conturile bancare ale soților Duca sunt grase. Ei declară cumulativ peste 95 de mii de lei, în jur de 29 de mii de euro, aproximativ două mii de dolari, precum și aproape 9.000 de lei românești.

În ultimii ani, averea soților Duca a ajuns în atenția presei după ce directorul adjunct al Institutului de Horticultură şi Tehnologii Alimentare Ilie Donică i-a acuzat pe aceştia că au venituri salariale colosale, bani care ar fi fost obținuți ilegal, din conturile instituțiilor bugetare subordonate. Acuzațiile au fost respinse anterior de către şeful AȘM. Curtea Supremă de Justiție l-a găsit însă vinovat pe Gheorghe Duca de admiterea unui conflict de interese în care a fost implicată soția sa. Menționăm că președintele Academiei de Științe avea telefonul deconectat și nu am putut obține o reacție.