Știrile Curente

Meteo Horoscop
Cele mai transparente oraşe din țară
Orașele Bălți, Cahul și Cimișlia sunt cele mai transparente localități din țară. Este concluzia raportului „Transparența în guvernarea locală”, prezentat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Surprinzător sau nu, capitala ocupă o poziție destul de proastă în topul transparenţei autorităţilor locale, acumulând de două ori mai puţine puncte decât orașul Bălţi. 

Raportul, semnat de expertul Viorel Pârvan, a monitorizat activitatea administrației publice locale din 40 de orașe și 20 cele mai mari localități rurale. Toate au fost evaluate în funcție de nouă criterii de transparență, printre care: accesul la informație, participarea la procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese. Punctajul maxim pentru administrația unei localități a fost de 100 de puncte. Astfel, cele mai transparente sunt autoritățile municipiului Bălți (83,5 puncte), Cahul (56 de puncte) și Cimișlia (49 de puncte). Municipiul Chişinău acumulează doar 46 de puncte. Studiul constată că doar șapte localități dintre cele 60 monitorizate publică pe pagina web informații privind proiectele gestionate de administrația locală. Totodată, 49 de autorități publice locale NU fac publice anunțurile privind desfășurarea licitațiilor de vânzare, locațiune sau arendă a bunurilor proprietate publică. Exemple bune în acest sens ar fi autoritățile locale din Bălți și Cricova. Precizăm că cercetarea a fost efectuată timp de jumătate de an, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova şi cu ajutorul unui program de dezvoltare al Guvernului Slovaciei. 
 
03 July 2017 17:05 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64