Știrile Curente

Meteo Horoscop
Laundromat azer, conexiuni în Moldova
O nouă investigaţie făcută de jurnaliști din 32 de țări, printre care și reporterii RISE Project, scoate la iveală conexiunile tot mai ramificate ale corupţiei la nivel înalt în Europa de Est. După aşa-numitul "laundromat rusesc", când a fost deconspirată spălarea a 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar moldovenesc, acum a fost descoperită o nouă "spălătorie", cea azeră. Dar şi aici sunt prezente conexiuni cu Republica Moldova.

Autorii anchetei jurnalistice spun că, prin schema botezată "laundromatul azer", mai multe companii de la Baku au pompat 2,9 miliarde de dolari către patru companii-fantomă din Marea Britanie. De aici, s-ar fi făcut plăţi ascunse către persoane influente din Vest, în vederea îmbunătăţirii imaginii pe care Azeribadjanul o are în Europa Occidentală. Reporterii de investigaţie scriu, de exemplu, că în 2013, un cunoscut politician de la Berlin a făcut parte dintr-o echipă de monitorizare a alegerilor din Azerbaidjan şi cu toate că procesul de vot din această ţară este cunoscut drept profund corupt, observatorul a lăudat public organizarea scrutinului. Pentru "serviciile" sale, politicianul german ar fi primit aproape 820 de mii de euro. Ilham Aliyev a fost reales atunci a treia oară preşedinte al Azerbaidjanului. De bani din acelaşi fond secret ar fi beneficiat şi un italian, fost deputat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. El ar fi primit 1,9 milioane de euro pentru tentativa de a influenţa o decizie a APCE în privinţa unui raport care condamna Azerbaidjanul pentru încălcarea flagrantă a drepturilor omului. De menţionat că politicianul german a respins acuzaţiile ce i s-au adus, iar italianul este cercetat în ţara sa. Totodată, milioane de euro ar fi plecat către apropiaţi ai preşedintelui azer. Principala finanțatoare a schemei ar fi fost Baktelekom, o companie controlată de familia Aliyev. Autorii anchetei au descoperit că firma a transferat peste un miliard de euro din contul ei de la Banca Internațională a Azerbaidjanului. Această instituţie financiară de la Baku a intrat recent în colaps financiar, la doi ani după ce a pompat banii în "laundromat". Alte sume consistente ar fi fost plătite direct din bugetul de stat al Azerbaidjanului și cel al Rusiei. Două dintre cele patru companii britanice care au participat la această schemă de spălare de bani sunt Seabon Limited și Westburn Enterprises Limited. Ele ar fi fost folosite şi de afaceriştii din Moldova în cadrul "spălătoriei ruseşti". O anchetă RISE Moldova a arătat anterior că pe conturile mai multor firme din grupul Şor ar fi intrat aproximativ 20 de milioane de dolari de la Seabon Limited și Westburn Enterprises Limited. Jurnaliștii de la RISE Moldova au încercat să afle în ce context și în ce scopuri firmele lui Șor au primit bani de la aceste companii. Răspunsul a fost însă scurt și evaziv.
10 September 2017 19:46 56
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64