Știrile Curente

Meteo Horoscop
Saakașvili a intrat în Ucraina
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care a devenit apatrid, a reușit să intre cu forța în Ucraina. Asta după ce autoritățile de la Kiev i-au interzis accesul din Polonia cu autobuzul și cu trenul. Ex-guvernatorul regiunii Odesa a declarat că vrea să se întoarcă în Ucraina să-și apere drepturile, sfidând decizia președintelui Petro Poroşenko de a-i retrage cetăţenia.

Mihail Saakașvili a intrat pe teritoriul ucrainean pe jos, la frontiera cu Polonia. El era împreună cu soţia şi fiul său, precum şi cu fostul premier Iulia Timoşenko. Alături i-au fost și peste o mie de susținători de-ai săi, care au format o coloană în spatele fostului președinte georgian. Ulterior, a urcat într-o maşină şi a pornit către Lvov, acolo unde sute de oameni l-au primit cu urale.

Totuși, intrarea în Ucraina a fostului guvernator al regiunii Odesa a fost cu dificultăți. Ieri, Saakașvili a încercat fără succes să traverseze frontiera Poloniei spre Ucraina, mai întâi pe drum, iar apoi cu trenul. Susţinătorii săi au reuşit însă să respingă grănicerii ucraineni care blocau postul de frontieră, invocând o alertă cu bombă între două orașe.

Înainte să treacă hotarul, Saakaşvili a declarat că autoritățile de la Kiev se panichează şi a dat asigurări că nu vrea să-l răstoarne pe preşedintele Poroşenko, ci doar să-şi apere drepturile.

Amintim că în luna iulie președintele Poroșenko i-a retras cetăţenia ucraineană lui Mihail Saakașvili motivându-și decizia prin faptul că Georgia a expediat Kievului o cerere de extrădare din cauza unui pretins abuz de putere. Prin urmare, Saakașvili este apatrid, întrucât acum doi ani a rămas și fără cetățenia Georgiei, întrucât în acel moment tocmai obţinuse pașaport ucrainean. El a luptat împotriva corupţiei în ţara sa pe perioada mandatului de preşedinte, din 2004 până în 2013. În mai 2015, Petro Poroşenko i-a acordat cetăţenia Ucrainei şi l-a numit guvernator al regiunii Odesa. Relaţiile sale cu Kievul s-au deteriorat în urma demisiei sale, anul următor, decizie pe care a explicat-o prin dificultăţile în lupta împotriva corupţiei din Ucraina.
11 September 2017 17:06 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64