Știrile Curente

Meteo Horoscop
Legea ONG-urilor, scoasă de pe agendă
Au renunțat nu doar la prevederile cu bucluc, dar la întregul proiect de lege. Șeful PD, Vladimir Plahotniuc, a anunțat că legea cu privire la activitatea organizațiilor nonguvernamentale va rămâne în redacția actuală, în pofida solicitărilor societăţii civile de a îmbunătăți cadrul legal. "Acest proiect nu este o prioritate pentru Republica Moldova", și-a argumentat decizia ministrul Justiției. Asta în timp ce reprezentanții sectorului asociativ susțin contrariul. Mai mult. Aceștia spun că modul în care a fost făcut anunțul demonstrează încă o dată că trăim într-un stat capturat. 

Modificările la legea cu privire la asociațiile obștești au provocat un val de critici în vara acestui an, după ce grupul de lucru care a elaborat documentul a inclus subit mai multe restricții pentru ONG-uri. Atunci, membrii a zeci de organizaţii au emis o declaraţie în care au acuzat Ministerul Justiţiei că vrea să interzică finanțarea externă a acestora. Totodată, unii ONG-iști din România au spus că inițiativa urmărește, de fapt, stoparea oricărui activism civic al celor care se opun regimului. După lungi dezbateri, șeful PD a anunțat că se renunță la acest proiect. 

Solicitat de Jurnal TV, ministrul Justiției a declarat că proiectul va fi scos de pe agenda de discuții, întrucât nu a întrunit un consens și nici nu ar fi o prioritate pentru țara noastră. Vladimir Cebotari este însă contrazis de reprezentanții sectorului asociativ. Mai mult. Despre planurile PD de a renunța la modificarea legii nu au știut nici măcar cei care au făcut parte din acel grup de lucru. 

Alți membri ai societăţii civile s-au arătat nedumeriți că vestea a fost dată de un lider de partid.

Prevederile propuse de Ministerul Justiției și care au provocat controverse în rândul ONG-iștilor vizau interzicerea finanțării asociațiilor obștești din exterior, limitarea implicării acestora în politică și introducerea unor obligații adiționale pentru organizațiile care beneficiază de mecanismul de finanțare de 2%. Aceste propuneri au provocat critici și din partea unor oficiali străini, printre care şi şefa misiunii Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională la Chişinău, care a declarat că modificările sunt șocante și constituie de fapt un pas înapoi. 
 
12 September 2017 19:21 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64