Știrile Curente

Meteo Horoscop
Promovați la Curtea de Apel Chișinău
Trei judecători vizați în mai multe anchete jurnalistice beneficiază de avansări în funcție. Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi să propună repetat, în ciuda refuzului șefului statului, numirea judecătorilor Ion Țurcan, Liuba Pruteanu și Silvia Gîrbu de la Judecătoria Chișinău spre promovare la Curtea de Apel Chișinău. 

La ședința CSM s-au prezentat toți trei judecători. Deși președintele țării a refuzat candidaturile lor spre promovare, invocând diverse motive, Inspecția Judiciară din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii nu a depistat incompatibilități. Astfel, Ion Țurcan, Liuba Pruteanu și Silvia Gîrbu au declarat la CSM că își susțin în continuare cererile de avansare în carieră. Au găsit explicații la toate câte li s-au invocat.

Procedural, șeful statului este obligat să aprobe aceste numiri. 
Ion Țurcan este ex-președintele fostei Judecătorii a sectorului Centru, fiind acuzat de ServiciuI de Informaţii şi Securitate de emiterea unor decizii dubioase și legături cu un personaj din lumea interlopă. Printre alte abateri invocate de SIS în cazul lui Țurcan se numără primirea drept cadou a unei arme de vânătoare, deplasarea în România cu un automobil al unui om de afaceri care are legături cu lumea interlopă, parte într-un dosar examinat de judecător. De asemenea, presa a scris că Ion Ţurcan ar fi luat o decizie în privința Universalbank, în urma căreia acţiu­nile instituției financiare au tre­cut în pro­pri­e­ta­tea unei firme offshore din Panama. Toate învinuirile au fost însă respinse de către judecător.
Silvia Gîrbu, care activează în instanța sectorului Buiucani, a suspendat, acum câţiva ani, activitatea Consiliului de Administrație al Victoriabank, după o sesizare depusă de un acţionar al băncii, care deținea doar opt acțiuni. Deşi Inspecţia Judiciară a constatat în 2015 că Gîrbu a încălcat normele imperative ale legislaţiei, Colegiul Disciplinar a decis să înceteze procedura pe numele acesteia.
Iar Liuba Pruteanu a fost vizată în anchete jurnalistice privind averea sa. 
 
12 September 2017 19:22 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64