Știrile Curente

Meteo Horoscop
Gaiciuc, propus pentru șefia apărării
Își vrea ruda la cârma Ministerului Apărării. Vorbim despre președintele țării, Igor Dodon, care a anunțat astăzi că respinge în mod oficial candidatura Partidului Democrat, Eugen Sturza, și că îl recomandă Guvernului pe Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării în perioada comunistă. Ceea ce nu a spus însă șeful statului este că e rudă prin afinitate cu Gaiciuc, cel din urmă fiind tatăl finului său de cununie. Iar purtătorul de cuvânt al lui Dodon a declarat că acest detaliu nu ar avea relevanţă. 

În opinia şefului statului, candidatura lui Eugen Sturza nu corespunde cerințelor. 

Victor Gaiciuc a fost ministru al Apărării în anii 2001-2004, fiind demis în urma unui demers al Consiliului Suprem de Securitate, care a criticat activitatea structurii conduse de acesta. În 2005, a fost numit ambasador în Belgia și reprezentant la NATO.
Ziarul de Gardă a scris anterior despre faptul că, în 2011, Igor Dodon, pe atunci șeful Partidului Socialiștilor, l-a cununat pe Sergiu Gaiciuc, fiul mai mic al lui Victor Gaiciuc. Prietenia dintre cei doi nu se oprește aici. În 2015, fostul ministru al Apărării, care este și președintele Uniunii Ofițerilor din Moldova, i-a oferit lui Igor Dodon carnetul de membru al acestei organizaţii, el fiind acceptat în calitate de maior în rezervă. Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, aceeaşi uniune condusă de Victor Gaiciuc ar fi organizat campania de denigrare susţinută împotriva candidatului comun al Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr la prezidențialele din 2016, Maia Sandu. Membrii organizaţiei ar fi distribuit în capitală şi în raioane pliante cu un conţinut defăimător la adresa Maiei Sandu. La sfârșitul lunii august, Dodon i-a oferit lui Victor Gaiciuc cea mai înaltă distincție în stat - Ordinul Republicii. 
Jurnal de Chișinău scria încă în luna mai despre faptul că Gaiciuc ar putea fi numit ministru al Apărării și că, potrivit surselor publicaţiei, generalul a avut o contribuţie importantă la obţinerea pilelor pentru preşedintele Igor Dodon la Moscova. 
Solicitat să ne spună dacă legătura de rudenie prin afinitate cu Victor Gaiciuc a contat în această recomandare a lui Igor Dodon, purtătorul de cuvânt al șefului statului a declarat că întrebarea "nu are relevanță" și că Gaiciuc e un profesionist.
De menționat că şeful PD, Vladimir Plahotniuc, a afirmat ieri că, dacă Dodon se va opune numirii vicepreședintelui Partidului Popular European din Moldova Eugen Sturza în fruntea Ministerului Apărării, formaţiunea sa îl va propune în mod repetat. Amintim că Anatol Șalaru a fost demis din funcţia de ministrul al Apărării la sfârşitul anului 2016, iar de atunci instituția a fost condusă de viceminiștri. 
Mai multe voci au declarat că desemnarea lui Eugen Sturza este menită să distragă atenţia societăţii şi să-i ofere lui Igor Dodon încă un prilej de mimare a luptei cu regimul. Anterior, Dodon a negat că ar avea un parteneriat tacit cu Plahotniuc. 
 
13 September 2017 19:21 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64