Postu-i pentru enoriași, nu și pentru clerici. Pe 18 august, în postul Adormirii Maicii Domnului, în zi de vineri, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova și-a sărbătorit cu mare fast cea de-a 65 aniversare. Mitropolitul Vladimir a primit felicitări de la președintele Igor Dodon, de la ambasadorul Rusiei în Moldova, dar și din partea a numeroși politicieni și preoți. Câteva zile mai devreme, și arhimandritul Nicolae Roșca, duhovnic-administrator al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” de pe strada Ciuflea a dat o petrecere într-un local de lux din capitală cu ocazia împlinirii a 50 de ani. „Și-au permis din banii donați în biserici”, spun oamenii de rând.

Arhimandritul Nicolae Roșca de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” de pe strada Ciuflea și-a sărbătorit ziua de naștere în unul dintre cele mai luxoase localuri din capitală. Invitații de seamă coborau din mașini scumpe și erau întâmpinați de orchestra model a Departamentului Trupelor de carabinieri.

Unii angajați ai localului au spus că la petrecere au fost invitate aproximativ 450 de persoane, iar pentru masa doldora de bucate alese, arhimandritul ar fi plătit 15 mii de euro. Printre oaspeți s-a numărat și protoiereul Roman Leu, parohul bisericii „Sfântul Cuvios Onufrie” din Brăviceni, raionul Orhei. Fața bisericească și-a făcut apariția la volanul unui Jaguar, al cărui preț se ridică la zeci de mii de euro. Omagiatul a refuzat să discute cu jurnaliștii, iar intrarea în restaurant a fost restricționată de pază.

Totuși, au fost și preoți care au refuzat invitația arhimandritului. Este vorba despre Pavel Borșevschi, parohul bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală. Duhovnicul a declarat pentru publicația „Jurnal de Chișinău” că în postul Adormirii Maicii Domnului nu se mănâncă nici măcar bucate fierte, iar de petrecere nici vorbă. Ca să-i cânte la serbare, arhimandritul Nicolae Roșca a invitat nu doar fanfara.

Nici mitropolitul Moldovei, Vladimir, nu a fost o excepție la cei 65 de ani împliniți. Înalt-preasfinția sa și-a sărbătorit ziua de naștere cu o masă bogată și invitați aleși pe sprânceană.

Postul Adormirii Maicii Domnului, care a început pe 14 august şi durează două săptămâni, este considerat unul aspru. Asta menţionează şi Mitropolia Moldovei pe site-ul său. Pe de altă parte, secretarul instituţiei, Vadim Chebaş, ne-a declarat că, potrivit canoanelor, în această perioadă este indicată abținerea de la petreceri, dar nu și de la organizarea meselor.