Știrile Curente

Meteo Horoscop
Iohannis își amână vizita în Ucraina
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anulat o vizita oficială în Ucraina, programată pentru luna octombrie. Anunțul a fost făcut la New York, după participarea la Adunarea Generală a ONU. Liderul de la Cotroceni a luat această decizie în urma adoptării de către Kiev a legii educației, care restricţionează dreptul românilor din Ucraina de a învăţa în limba maternă.  Președintele Iohannis a subliniat că legea educației, adoptată recent de către oficialii de la Kiev, contravine bunelor relaţii reciproce și limitează drastic dreptul minorităților etnice de a învăţa în limba maternă. În cadrul reuniunii ONU, Klaus Iohannis i-a transmis omologului său ucrainean nemulţumirile pe care partea română le are în legătură cu această situaţie.
Amintim că, la începutul acestei luni, deputații Radei Supreme de la Kiev au adoptat o nouă lege a educației, care limitează însă învăţământul în limba maternă pentru reprezentanţii minorităților etnice. Astfel, potrivit documentului, în liceele şi universităţile din Ucraina se va studia doar în limba de stat, materiile în limba maternă urmând să fie predate doar în şcoala primară. Modificările au stârnit un val de critici în mai multe state europene. Autorităţile din Ungaria, Grecia, Bulgaria și România au expediat o scrisoare ministrului de Externe de la Kiev, în care și-au exprimat îngrijorarea față de noua lege. Mai mult, reprezentanții etnicilor români din Ucraina i-au solicitat președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulțumiri sociale și instabilitate în țară. 
22 September 2017 17:12 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64