Știrile Curente

Meteo Horoscop
Rezultatul parlamentarelor în Germania
Angela Merkel a câştigat al patrulea mandat de cancelar al Germaniei. În urma alegerilor federale naționale, formaţiunea ei, Uniunea Creștin-Democrată, a obținut victorie cu 33 la sută din voturi. Social-democrații au ieșit pe locul doi în alegeri, cu 20,5 la sută. O surpriză este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreapta „Alternativă pentru Germania”, care a provocat nemulțumire printre majoritatea alegătorilor germani. 

După 12 ani la guvernare, Angela Merkel rămâne preferata germanilor. „Uniunea Creștin-Democrată” a obținut o victorie netă la alegerile parlamentare federale desfășurate ieri în Germania. Potrivit rezultatelor definitive, conservatorii au obținut 33 la sută din sufragii. Asta în timp ce social-democrații conduși de Martin Schulz au obținut 20,5 la sută din voturi. Victoria lui Merkel a fost salutată cu mult entuziasm de susținători. 

Angela Merkel urmează să fie realeasă în funcția de cancelar printr-un vot în Bundestag. Asta se va întâmpla însă după constituirea unei coaliții majoritare în Parlament. Sunt prezise negocieri dificile în acest sens, care se conturează între creștin-democraţi, liberali și ecologiști, și care ar putea dura până în decembrie.

Cât ține de dreapta naționalistă, „Alternativa pentru Germania” - un nou partid eurosceptic și extrem de critic faţă de primirea imigranţilor, a înregistrat un scor care-i permite intrarea în Bundestag, cu 13 la sută din sufragii. Acest lucru însă a trezit nemulțumire printre alegătorii germani. La puţin timp după anunţarea rezultatelor provizorii, sute de persoane au protestat în mai multe oraşe din țară, faţă de partidul naţionalist de dreapta. 

Viitoarea cameră inferioară a parlamentului german va avea un număr record de deputați: 709, față de 630 în actuala adunare. Această creștere a numărului de deputați se explică prin sistemul proporțional complex din Germania, care ajunge periodic să redistribuie, la finalul numărării, mandate suplimentare tuturor mișcărilor reprezentate. 
 
25 September 2017 19:32 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64