Știrile Curente

Meteo Horoscop
Delegați să traseze circumscripțiile
Pe de altă parte, Guvernul a aprobat componenţa Comisiei naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale, structură ce a fost creată în vederea executării legii privind modificarea sistemului electoral. Subiectul nu a provocat dezbateri, fiind aprobat rapid. În comisie regăsim mai mulți reprezentanți ai puterii, în timp ce o mare parte din opoziție a refuzat să participe la activitatea structurii. 

Proiectul a fost prezentat de către secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, în mai puţin de un minut, iar întrebări nu au existat.

Din componența Comisiei naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale fac parte doi reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale - Alina Russu și Iurie Ciocan, deputatul PD şi membrul Comisiei Juridice a Parlamentului Igor Vremea, reprezentantul șefului statului - Maxim Lebedinschi, deputatul delegat de PD Eugeniu Nichiforciuc, aleşii socialişti Vasile Bolea și Vlad Batrîncea, deputatul PPEM Ștefan Creangă, reprezentantul PSD - Sergiu Coropceanu, delegatul comunității ucrainene - Nicolai Oleinic, reprezentantul mișcării obștești „Unitatea Spirituală Rusă” - Piotr Donțov, cel al comunității bulgare - Fiodor Sabii, membrul Asociației „Uniunea Consiliilor Raionale” Veaceslav Burlac, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale Viorel Furdui, reprezentanții Biroului pentru Relații cu Diaspora - Olga Coptu și Valeriu Sajin, angajata Institutului de Ecologie și Geografie Maria Nedealcov, reprezentantul Institutului Național de Cercetări Economice - Olga Gagauz, precum şi cel al Institutului de Cercetări Juridice și Politice - Victor Juc. Deși au fost incluși în listă, reprezentanții PLDM, PCRM, PL și PAS ne-au spus că nu vor participa la lucrările acestei comisii. Cei din urmă au declarat recent că structura nu va fi una independentă, acuzații ce nu au fost comentate. Nu au delegat, deocamdată, membri nici Adunarea Populară a Găgăuziei, nici societatea civilă. 
Crearea unei comisii independente care să traseze circumscripţiile uninominale a fost una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, care a spus însă în avizul său că modificarea sistemului electoral este nerecomandabilă. Şi în timp ce s-a cerut o comisie independentă, decizia finală urmează să o ia tot Guvernul. Oponenţii sistemului mixt au criticat de la bun început faptul că sarcina de a constitui circumscripţiile i-a revenit executivului, dar şi faptul că hotarele acestora nu vor fi incluse în Codul Electoral, prin urmare ar putea fi oricând modificate. 
 
06 September 2017 19:23 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64