Știrile Curente

Meteo Horoscop
Facilități de vot, respinse de Guvern
Guvernul nu vrea să le ofere facilităţi electorale moldovenilor stabiliţi în străinătate. Executivul a respins propunerile Partidului Acțiune și Solidaritate privind majorarea numărului buletinelor şi a zilelor de votare pentru diasporă. În timp ce oficialii susțin că autorii proiectului nu au făcut o evaluare riguroasă a resurselor necesare, reprezentanții PAS califică refuzul guvernanților drept unul cinic. Și conaţionalii noştri aflaţi peste hotare spun că puterea nu face decât să submineze vocea diasporei. 

Proiectul elaborat de Partidul Acțiune și Solidaritate prevede majorarea numărului buletinelor de vot de la 3.000 la 8.000 pentru o secţie. Formațiunea mai propune ca diaspora să-şi poată exprima opţiunile electorale timp de două zile, în loc de una, ţinând cont de distanţele mari pe care trebuie să le parcurgă unii conaţionali de-ai noştri până la secțiile de votare. Inițiativa a fost examinată la ședința executivului în doar câteva minute. Atât i-a fost necesar ministrului Justiției să argumenteze avizul negativ al Guvernului.

Raționamentele ministrului Justiției au fost acceptate pe loc de către ceilalţi membri ai Guvernului, astfel încât s-a trecut imediat la următorul proiect de pe agendă, fără prea multe întrebări. 

În replică, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au spus că autoritățile nu aveau motive să respingă proiectul, întrucât propunerile sunt făcute în beneficiul cetățenilor. 

La rândul lor, mai mulți moldoveni stabiliți în străinătate califică decizia Guvernului drept un semn de frică față de vocea diasporei.

Proiectul care facilitează votul în diasporă mai prevede, între altele, posibilitatea finanțării partidelor din donațiile cetățenilor aflați peste hotare. În același timp, este propusă interzicerea alocațiilor pentru formațiunile politice din partea companiilor private care au contracte cu statul, pe motiv că astfel ar fi stopată finanțarea ilegală a partidelor. Inițiativa urmează să fie examinată și de Parlament. 
 
06 September 2017 19:25 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64