Știrile Curente

Meteo Horoscop
Un alt episod în dosarul Manole
Un alt episod în dosarul penal intentat pe numele fostei judecătoare Domnica Manole, în urma deciziei acesteia de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Domnica Manole a contestat în instanță ordonanța de dispunere a expertizei stilistico-lingvistice a hotărârii sale din aprilie 2016 și prin care, afirmă ea, Procuratura ar fi vrut să vadă dacă autor comun ar fi fost liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, parte reclamantă în procesul de atunci. Fosta magistrată invocă abateri. 

Ca și în cazul altei contestații depuse în cadrul dosarului penal deschis pe numele fostei judecătoare Domnica Manole, acuzată de Procuratura Anticorupție că ar fi pronunțat cu bună-știință o decizie contrară legii atunci când a dispus organizarea referendumului de modificare a Constituției, această plângere a fost depusă pe 30 ianuarie și a fost examinată inițial de către judecătorul Ghenadie Pavliuc, care ulterior a declarat abținere. Acum, documentul a ajuns pe masa lui Mihail Diaconu, iar după mai multe amânări, a început examinarea cauzei. Prima ședință lucrativă a fost amânată, iar data viitoare procurorul de caz va prezenta documente noi și își va exprima punctul de vedere. Anterior, șeful Procuraturii Anticorupție declara că numele lui Năstase nu figura și că scopul expertizei era de a stabili dacă anume Domnica Manole a întocmit actul procesual. Deocamdată, Eugeniu Rurac a fost succint în declarații. 

Fosta judecătoare explică și de ce crede că i-au fost încălcate drepturile asupra unui proces echitabil, luând în considerare că obiecțiile prezentate Procuraturii Anticorupție pe marginea acestei ordonanțe nu au fost luate în calcul. 

Mai mult. Domnica Manole afirmă că rezultatele expertizei stilistico-lingvistice nu au demonstrat existența unui alt autor, cum se presupunea a fi Andrei Năstase, reclamant în procesul în care Platforma Civică Demnitate și Adevăr a atacat Comisia Electorală Centrală în instanță. 

Anterior, Andrei Năstase a negat că ar avea vreo legătură cu bănuielile autorităților. 
Amintim că, acum un an, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, însă învinuirea oficială a fost prezentată la mai bine de jumătate de an. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar și a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. Anularea hotărârii CSM este dezbătută în prezent într-un proces care se desfășoară la Curtea Supremă de Justiție. Domnica Manole a fost recent destituită din funcție, decizie care, la fel, a fost atacată în instanță. 
 
06 September 2017 19:30 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64