Știrile Curente

Meteo Horoscop
Au primit mandate de arestare
Un deținut și trei angajaţi ai Ministerului de Interne, cercetați în dosarul Andrei Brăguță, tânărul care a decedat în penitenciar, au primit astăzi mandate de arestare. Bărbatul care s-a aflat în aceeaşi celulă cu Brăguţă va sta 30 de zile în arest preventiv, iar cei trei gardieni - câte 20 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Râșcani. 

Ca şi la şedinţa precedentă, primul a compărut în faţa instanţei de judecată bărbatul care a stat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţă. Boris Bologan a repetat că tânărul care şi-a pierdut viaţa în penitenciar a fost adus bătut.

Bologan consideră că decizia instanței este nedreaptă.

Avocatul acestuia a menționat că va ataca hotărârea în instanța superioară, întrucât clientul său ar fi nevinovat. Mai mult, el a adăugat că învinuitul colaborează cu ancheta.

Demersurile procurorilor, care au cerut mandate de arestare pentru cei trei angajați ai MAI, au fost admise doar parțial. Ei au fost plasați în izolatorul de detenție preventivă al Centrului Național Anticorupție pentru 20 de zile.

Unul dintre procurorii care conduce urmărirea penală a declarat că în timpul anchetei ar fi colectat suficiente probe video care ar dovedi necesitatea reținerii învinuiților. Totuși, deocamdată, nu poate face dezvăluiri, întrucât ar fi date secrete din dosar.

 Potrivit acuzatorilor de stat, un alt fost coleg de celulă cu Andrei Brăguţă a fost reținut pentru o lună în urmă cu două zile, iar alți doi bărbaţi sunt în detenție în cadrul altor dosare. Andrei Brăguță, în vârstă de 32 de ani, a murit la sfârșitul lunii august, în timp ce se afla în penitenciarul 16. El a fost reținut după ce s-a luat la ceartă cu polițiștii de patrulare, în timp ce venea de la Bălţi la Chişinău. În izolator a fost chemat serviciul 903, iar medicii au insistat asupra transportării lui Brăguță la spital, dar polițiștii au refuzat. Deși era la evidenţa medicului psihiatru, el a fost plasat în arest, iar judecătorul de instrucție a decis eliberarea unui mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Oficial, bărbatul a murit de "insuficienţă respiratorie, bronhopneumonie purulentă". 
Pe de altă parte, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat la o emisiune a unui post privat de televiziune că "raportul de expertiză a relevat că Andrei Brăguță a murit din cauza unei tuberculoze purulente". Medicii specializaţi în acest domeniu spun însă că un astfel de diagnostic NU EXISTĂ. 
În urma acestui caz, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut demisii la nivel înalt, dar deocamdată apelul lor a rămas fără răspuns. 
 
07 September 2017 19:21 159
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64