Știrile Curente

Meteo Horoscop
Frauda bancară, noi dezvăluiri
Noi dezvăluiri în dosarul jafului bancar. Într-un documentar postat pe pagina de Facebook a afaceristului Veaceslav Platon sunt prezentate presupusele scheme prin care au fost sustrași banii din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar și implicarea în această fraudă a unui grup mare de companii care ar fi acţionat concertat şi ar avea legătură cu Ilan Șor. Autorii filmului susțin că, deși avocații lui Veaceslav Platon au prezentat mai multe probe în instanță, procurorii le-ar fi ignorat. 

În documentar sunt descrise schemele prin care 13 miliarde de lei din conturile Băncii de Economii au ajuns sub formă de credite la patru companii moldovenești afiliate grupului Șor, de unde au fost transferate pe conturile unor firme din afara țării. 

Autorii materialului susțin că din cele şase miliarde și jumătate de lei rămase la companiile grupului Șor din afara țării se știe că 1,5 miliarde de lei ar fi ajuns pe conturile companiei offshore Zenit Management, care ar fi făcut transferuri, la rândul ei, către Victoriabank. 

În continuare, în film se vorbește despre acordarea unor credite companiilor afiliate lui Ilan Șor, de această dată de către Banca Socială.

Solicitat de Jurnal TV, ofiţerul de presă al BNM a spus că nu comentează informații cu surse anonime. Iar la numărul de telefon al Victoriabank, afișat pe site-ul instituţiei financiare, nu a răspuns nimeni. În același timp, purtătorul de cuvânt al lui Ilan Șor a declarat că se abține de la orice reacții atâta timp cât primarul de Orhei și-a contestat sentința. Afaceristul a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea unor daune materiale prin înşelăciune, iar dosarul se află acum la Curtea de Apel. Între timp, Ilan Șor se află sub control judiciar. Amintim că în nota sa informativă expediată Băncii Naționale în aprilie curent, compania Kroll a menționat că cel puţin 75 de firme care fac parte din aşa-numitul Grup Şor au fost implicate în frauda bancară. Totodată, au fost identificate în jur de 40 de persoane fizice care au beneficiat ori au facilitat furtul miliardului de dolari. Încasările pe conturile personale sau ale companiilor cunoscute ca fiind în legătură cu aceşti oameni ar fi de aproximativ 50 de milioane de dolari. Lista potenţialilor beneficiari rămâne însă confidenţială. 
 
08 September 2017 19:20 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64