Știrile Curente

Meteo Horoscop
Noii-vechi miniștri, învestiți
Noii-vechi miniștri anunțați de către șeful PD Vladimir Plahotniuc în urma remanierilor guvernamentale, au depus astăzi jurământul de învestitură. Decretele de numire în funcție au fost semnate de către finul lui Plahotniuc, șeful legislativului Andrian Candu, care în acest context a exercitat astăzi interimatul funcției de președinte al țării. Demnitarii au ținut discursuri triumfaliste, dar au refuzat să răspundă la întrebările presei. Iar Chiril Gaburici, vizat anterior într-un dosar penal, a declarat că nu va tolera corupția.  Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc la Reședința de Stat și a durat mai puțin de jumătate de oră. Rând pe rând, cei șapte noi membri ai Guvernului au rostit jurământul de la tribună, au sărutat drapelul național și au dat mâna cu premierul și președintele interimar. Emoţionat probabil de solemnitatea momentului, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Liviu Volconovici a uitat etapele protocolului.
După încheierea ceremoniei, presa a fost ținută departe de noii miniștri. Mai exact, jurnaliștii au fost nevoiți să aștepte ca toți demnitarii să iasă din instituție, după care şi presa a putut părăsi incinta Reședinței de Stat, reporterii fiind lipsiţi astfel de posibilitatea de a le adresa întrebări noilor membri ai executivului. A urmat prezentarea miniștrilor în faţa echipelor ministerelor de resort. O bună parte dintre aceștia au refuzat să discute cu presa. Este și cazul ministrului Justiției, Alexandru Tănase.
Mai mult. Tănase s-a arătat vădit deranjat de încercările reporterilor de a discuta cu el.
O tactică similară a fost adoptată și de către proaspătul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.
Însă înainte de a pleca, Gaburici a fost întâmpinat cu înflăcărare de către subalterni.
Și chiar a ținut un discurs în care a accentuat că nu va tolera corupția. Anterior el însuși a fost vizat într-un dosar penal deschis în privinţa studiilor sale, existând bănuiala că a folosit o diplomă falsă pentru a intra la facultate.
Iar noul ministru al Agriculturii, ex-rector al Universității Agrare, a fost succint în declarații.
Mai receptivă s-a arătat vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.
Șeful statului, care a refuzat să semneze decretele, a scris pe pagina sa de Facebook că miniștrii numiți sunt lipsiți de legitimitate și că Președinția își rezervă dreptul de a face un apel la mobilizarea cetățenilor.
Candidaturile celor șapte miniștri noi au fost anunțate pe 19 decembrie 2017 de către Vladimir Plahotniuc, schimbarea fiind motivată prin faptul că ar fi benefică pentru cetățeni. Astfel, au fost dați jos șase miniștri propuși anterior tot de către Partidul Democrat.
Iurie Leancă va ocupa fotoliul de vicepremier pentru integrare europeană, o funcție nouă în structura Guvernului. El a făcut parte din PLDM, a deținut funcția de prim-ministru, perioadă în care a semnat o hotărâre de Guvern, prin care a oferit garanţii de stat Băncii Naţionale pentru acordarea creditelor de urgenţă celor trei bănci falimentate. Tot pe timpul conducerii sale, executivul a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, una dintre cele mai criticate decizii în societate.
Și Chiril Gaburici este ex-premier, a fost propus de PLDM, a activat câteva luni în 2015, după care și-a anunțat demisia. Gaburici nu a precizat dacă diploma sa de studii, motiv de anchetă penală, este sau nu falsă, dar a punctat că acest aspect nu este important în situaţia de criză în care se află ţara. Cauza penală a fost clasată pentru că a expirat termenul de prescripţie. Și Guvernul Gaburici a garantat credite.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi este fostul ambasador al Moldovei în Elveția, fiul judecătorului Xenofon Ulianovschi.
Svetlana Cebotari este noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în trecut ocupând funcția de şefă a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.
Iar Alexandru Tănase este fost președinte al Curții Constituționale și fost ministru al Justiției din partea PLDM. Pe durata mandatului său de președinte al Curții, a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice, inclusiv a fost acuzat că ar fi fost complice la legalizarea atacurilor raider asupra Băncii de Economii, învinuiri pe care nu le-a comentat. Tănase a declarat în presă că este în relații bune cu Vladimir Plahotniuc. 
10 January 2018 19:50 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64