Deși proporţia fondurilor din PIB alocate pentru finanțarea poliției sunt comparabile cu cele ale țărilor din regiune, Republica Moldova continuă să rămână codașă la capitolul eficiență. Este concluzia reprezentanților Expert-Grup, care au făcut o analiză detaliată a cheltuielilor publice pentru Ministerul de Interne. Astfel, autorii au constatat că în ultimii 10 ani, alocațiile bugetare pentru acest domeniu s-au majorat de trei ori. Chiar și așa, în topurile internaționale de referință, poliția moldovenească se clasează în urma unor țări precum Panama, Mongolia sau Senegal. Potrivit studiului, în perioada 2010-2017, alocațiile bugetare destinate poliției au crescut de la 155 de milioane la peste un miliard și jumătate de lei. Ponderea cheltuielilor din PIB reprezintă în jur 1,4 la sută, valoare comparabilă cu cele înregistrate în țările Europei Centrale și de Est. În pofida finanțării generoase din bani publici, reformarea ministerului de Interne decurge lent și întârzie să aducă rezultate palpabile, spun specialiștii de la Expert Grup.

Experții mai spun că performanțele poliției moldovenești sunt sub media globală, iar cea mai elocventă dovadă sunt topurile internaționale, în care țara noastră se clasează mult în spatele țărilor din regiune. Potrivit Indicelui Global al Securității Interne și Poliției, Republica Moldova ocupă locul 78 din 127 de state participante. Țara noastră se află mult în urma României, care ocupă locul 45, însă depășește Rusia, clasată pe poziția 82. Ne întrec și unele țări africane, precum Tunisia, Botswana sau Rwanda.

O altă problemă semnalată de specialiști este lipsa de transparență în activitatea Ministerului de Interne.

Ministrul de Interne Alexandru Jizdan nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Anterior, ambasadorul UE Peter Michalko a anunțat că patru domenii, inclusiv poliția vor obține doar parțial banii prevăzuți de UE în calitate de suport bugetar. Anunțul a fost făcut după ce Bruxelles-ul a anunțat că nu va mai transfera fonduri pentru reformarea justiției. Și asta pentru că autoritățile de la Chişinău au arătat un angajament insuficient pentru implementarea reformelor în domeniu. Astfel, țara noastră a ratat ultima tranşă în valoare de 28 de milioane de euro.