Noi acuzații în adresa liderului PD. Oligarhul Vladimir Plahotniuc este cercetat de către instituțiile de drept de la Moscova pentru crearea acum trei ani a unui grup criminal în scopul asasinării primarului de Bălți, Renato Usatîi. Despre acest lucru scrie publicația rusească Kommersant, care face referire la dosarul penal intentat pe numele lui Plahotniuc de către Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse. Potrivit publicației ruse Kommersant, membrii Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse au aflat că Vladimir Plahotniuc a decis în 2014, să-l elimine pe adversarul său politic Renato Usatîi. Pentru asta, șeful PD, despre care sursa scrie că este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova și conducătorul de facto al țării, a creat un grup criminal organizat din care făceau parte mai multe persoane neidentificate, printre care un oarecare Russu.

Aceştia ar fi aflat adresa de domiciliu a lui Usatîi, dar şi programul său zilnic. Ulterior, au elaborat un plan bine pus la punct privind locul atacului, căile de retragere şi au făcut rost de arme. Indivizii i-ar fi raportat despre toate acestea lui Plahotniuc, se mai arată în materialul publicației. Planul însă nu a fost pus în aplicare din cauza unor circumstanţe care nu au depins de infractori. Astfel, Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a iniţiat o investigaţie penală în vara acestui an. Se întâmplă în condiţiile în care atât Plahotniuc, cât şi Usatîi deţin cetăţenia rusă.

Amintim că pe 10 ianuarie Judecătoria Basmannîi din Moscova a decis că mandatul de arestare emis de prima instanţă pe numele lui Plahotniuc este legal. Conform deciziei, măsura de arest preventiv pe numele lui șefului PD este valabilă pentru un termen de două luni din data reţinerii sale pe teritoriul Federaţiei Ruse sau la traversarea frontierei ruse. Liderul PD este acuzat că ar fi implicat în cel puţin două asasinate comise cu deosebită cruzime, iar crimele ar fi avut loc în afara hotarelor Rusiei. De cealaltă parte, serviciul de presă al Partidului Democrat a calificat acţiunile structurilor de anchetă de la Moscova drept un act de hărţuire şi persecuţie politică. Oligarhul Vladimir Plahotniuc este vizat şi într-o anchetă penală deschisă în România pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune, dar şi spălare de bani. Urmărirea penală a fost dispusă în baza unei plângeri depuse de către Veaceslav Platon încă în august 2016, pe când afaceristul se afla la Kiev.