Jihadiştii Statului Islamic vor să lovească teritoriul american, iar Statele Unite se confruntă cu ameninţări externe de o complexitate nemaivăzută în ultima jumătate de secol. Este evaluarea şefului Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA, James Clapper. Totodată, generalul american Vincent Stewart atenționează că încercările teroriştilor de a comite atacuri în SUA, dar şi în Europa sunt iminente.

James Clapper, care este principalul consilier pe probleme de servicii secrete al preşedintelui Barack Obama, a vorbit despre riscul unui atac terorist comis de Statul Islamic pe teritoriul SUA în cadrul Comisiei Forţelor Armate din Senatul american.

James Clapper, coordonatorul a 17 agenții de informații americane, printre care CIA şi NSA, a mai spus că succesul unor atacuri extremiste izolate, cum a fost cel din Tennessee din iulie sau cel de la San Bernardino, ar putea inspira și alte persoane să comită astfel de atacuri, fără niciun semn de avertizare. În cadrul aceleiaşi comisii, generalul american Vincent Stewart, director al Agenţiei pentru Informaţii Militare din SUA, a declarat răspicat că în decursul acestui an reţeaua teroristă Stat Islamic va face totul pentru a comite primele atacuri directe pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit lui, nici Europa nu este scutită de astfel de pericole.