Știrile Curente

Meteo Horoscop
Curge cheful din belșug
Petrecerile pe care le dă controversatul om de afaceri și primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat în dosarul jafului bancar, sunt mai mult decât grandioase. Plăcerea lui de a chefui costă sute de mii de euro. Cu mult fast sunt sărbătorite zilele sale de naștere, dar și ale rudelor, iar nunta a avut loc tocmai în Palatul Republicii. Listele de invitați vorbesc însă și despre o altă „bogăție” a fostului președinte al Consiliului de Administrație al BEM. Poate chiar despre cea mai mare avere a lui - relațiile pe care le are cu persoane influente din politica și businessul din Moldova. 

Nunta lui Ilan Șor cu interpreta Jasmin, pe numele ei Sara, a avut loc în 2011 la Chișinău. Pentru acest eveniment, afaceristul a ales nu un pur și simplu local, ci unul care să-i corespundă ambițiilor - Palatul Republicii. (1) Potrivit unei publicații rusești, reprezentatul căreia s-a numărat printre musafirii la grandiosul eveniment, Ilan Șor a cumpărat din Italia șase mii de metri de mătase albă, pentru a acoperi pereții în Palatul Republicii, în timp ce scările au fost acoperite cu petale de trandafiri. Aproximativ o sută de floriști ar fi fost angajați pentru a decora sala. 12 mii de orhidee și hortensii au fost importate din Olanda, iar una dintre săli ar fi fost împodobită cu crengi de cireș japonez, sakura. Rochia miresei și inelele de logodnă ar fi fost comandate din Franța. 

La petrecere ar fi fost 400 de invitați. Pe internet au apărut nu doar imagini postate de miri, ci și un video făcut de către unul dintre nuntași. Aici apare fostul președinte al Republicii Moldova, (5)șeful comuniștilor, Vladimir Voronin, care le-a rostit și un toast tinerilor însurăței. Nunta a fost moderată de interpreții ruși Nicolai Baskov și Lera Kudreavțeva(3). Potrivit unor surse media, în afară de plata pentru serviciile de prezentare a evenimentului, Baskov ar fi primit de la unul dintre invitați 30 de mii de dolari pentru o singură melodie, cântată la comandă. Din Rusia, la petrecere au fost chemați Filip Kirkorov, Alexandr Buinov, (4) Irina Alegrova și Valentin Iudașkin. Se presupune că aceștia au fost invitați din partea miresei, în timp ce mirele a adus la eveniment persoane importante din politica și businessul moldovenesc. Doi foști șefi de stat - Vladimir Voronin și Petru Lucinschi. Actualul șef la președinție, Igor Dodon. Fostul șef al Vămii, Tudor Balițchi. Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc. Fostul primar de Chișinău, Serafim Urechean. Fostul deputat Chiril Lucinschi. Actualul ministru al Apărării, Eugen Sturza. Proaspătul șef de la Justiție, Alexandru Tănase. Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza. Sunt numele foștilor și actualilor stăpâni ai momentului, care se văd în imaginile de la eveniment sau au fost filmați intrând acolo. Din lumea afacerilor a venit Gabriel Stati, fiul miliardarului Anatol Stati, care a îndeplinit și rolul de martor la oficierea căsătoriei civile, potrivit tradițiilor rusești. În sală poate fi observat și Serghei Iaralov, vicepreședintele Partidului Democrat, considerat un om de încredere de-al oligarhului de la șefia PD, Vladimir Plahotniuc.

Nu este clar dacă sentimentul de respect al lui Tănase față de Șor a avut de suferit sau nu după condamnarea amicului în dosarul fraudei bancare. Ministrul Justiției evită să abordeze acest subiect. 

Toate încercările reporterului de a-i oferi ministrului Justiției posibilitatea să explice în ce constau relațiile sale personale cu un condamnat implicat în jaful secolului, a cărui soartă urmează să fie decisă în justiția moldovenească, au fost în zadar. 

Un alt invitat la nunta lui Șor, care merită atenție, este președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza. Pe parcursul anilor, în presă au fost publicate mai multe investigații cu privire la numeroase clădiri ale sindicatelor, care au ajuns în proprietatea lui Ilan Șor, în mod netransparent, în urma unor tranzacții dubioase, pentru sume de bani derizorii. Spre exemplu, Palatul de Cultură al Sindicatelor sau hotelurile Cosmos, Turist și Flora din Chișinău. Sau o fostă bază de odihnă amplasată în pădure, în satul Ivancea din raionul Orhei. În condițiile în care înstrăinările au avut loc fără licitații, la prețuri cu mult mai mici decât cele de piață, șeful sindicatelor se spală pe mâini. 

Prietenia cu fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii îl introduce pe șeful sindicatelor în lumea de afaceri a controversaților. La una dintre petreceri, Budza apare într-o fotografie alături de omul de afaceri Iurii Luncașu, considerat un apropiat de-al oligarhului Vladimir Plahotniuc. 

În ceea ce-l privește pe Igor Dodon, care în 2011 era deputat, la ieșirea de la nunta lui Șor acesta se declara încântat de cum a fost organizat evenimentul. 

În prezent, însă, Dodon și Șor își trimit săgeți prin intermediul presei. Se creează impresia că ambii au informații, unul despre celălalt, dar nu le divulgă presei și nici anchetatorilor specializați în dosare penale. Deocamdată, războiul lor este unul declarativ. 

Un eveniment grandios a fost nu doar nunta lui Ilan Șor. Petrecerile date de el cu ocazia zilelor sale de naștere sau ale membrilor familiei sunt de fiecare dată pline de lux și opulență. Când Ilan Șor a împlinit 26 de ani, focurile de artificii au durat 10 minute! 

Pregătirile pentru acea petrecere au durat mai multe zile. Au fost chemați să-i cânte Sofia Rotaru și Julio Iglesias. I-au făcut chef o orchestră și zeci de dansatori. 

Șor nu se zgârcește nici pentru fiica sa de șase ani, ziua de naștere fiind marcată în această săptămână. Mama ei nu a întârziat să posteze pe rețelele de socializare noi foto și video, din care se revarsă lux. Rochii, flori, bomboane, torturi, surprize. Totul pentru micuța „prințesă”. Mulți sunt părinții, care obișnuiesc să-și numească fetele astfel, însă cei care și le pot alinta în aceeași măsură ca Șor, sunt numărați pe degete.

Excesele, însă, au și consecințe. Interpreta Jasmin scrie pe rețelele de socializare că depune efort pentru a se menține în formă. Dar sportul nu e suficient. Anul trecut, soția lui Ilan Șor s-a văzut nevoită să se interneze într-o clinică privată, unde a încercat să mai slăbească un pic. Femeia a indicat pe una dintre paginile sale de pe internet că a decis să apeleze la ajutorul specialiștilor și că recomandă și altora. Clinica în care s-a internat este un centru cu profil wellness din Spania. E situată într-un parc natural de pe malul Mării Mediterane. Numai procedurile din programul ales de soția lui Șor, pentru perioada recomandată de două săptămâni, costă 7900 de euro, pentru o persoană! Cazarea se plătește separat și costă cel puțin 4300 de euro! Asta în cazul în care se optează pentru cea mai ieftina cameră. Cel mai mic preț este de 310 euro pe noapte, iar cel mai scump, afișat pe siteul centrului, este de 2000! Tot separat se plătește și hrana. În timp ce slăbea cu ajutorul specialiștilor de la clinica privată, Jasmin  posta poze cu felurile de bucate servite în local pe care le lăuda cu cele mai frumoase epitete. 
12 February 2018 19:26 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717