Știrile Curente

Meteo Horoscop
Dosarul lui Șor, la Cahul
Dosarul Şor a fost scos din Curtea de Apel Chișinău şi trimis la instanța de apel Cahul. Curtea Supremă de Justiție a decis că Ilan Şor trebuie să fie judecat anume acolo pentru frauda de la Banca de Economii. Ședința, numită astăzi la Curtea de Apel Chișinău, a fost anulată, iar purtătoarea de cuvânt a instanței a declarat că unul dintre principalele motive, motivul pentru care a fost cerută strămutarea cauzei, ține de imposibilitatea mai multor judecători de a examina dosarul. 

Deși Curtea Supremă de Justiție a admis cererea președintelui Curții de Apel de strămutare a cauzei, părțile în dosar urmau să fie înștiințate despre acest lucru. Șor și avocații săi, şi procurorul de caz nu s-au prezentat, iar instanța a decis să treacă peste această formalitate. Am încercat să obținem o reacție de la Ion Pleșca, însă acesta a refuzat să ne vorbească, declarând că toate întrebările să-i fie adresate purtătoarei de cuvânt a instanței.

În cererea lui Pleșca către Curtea Supremă au fost invocate două motive pentru strămutarea cauzei - legătura de rudenie între o angajată a Curții de Apel Chișinău cu unul dintre avocații lui Șor și imposibilitatea mai multor judecători de a examina dosarul.

Popa a mai declarat că alți trei judecători formează completul permanent care examinează demersurile de prelungire a măsurilor preventive. Astfel, 19 judecători din cei 21 ar fi în imposibilitate de examina dosarul Șor. Totuși, cel puțin doi judecători au fost enumerați de două ori. Este vorba despre Oxana Robu și Igor Mînăscurtă, care și-au declarat abținerea de la examinarea cauzei, întrucât au făcut parte din completul care l-a condamnat pe Veaceslav Platon. Am încercat să aflăm de la angajații Curții de Apel Cahul dacă dosarul lui Șor a ajuns în cadrul instanței, însă un răspuns clar nu am primit. 
Precizăm că și avocații lui Veaceslav Platon au cerut strămutarea dosarului clientului lor la o altă instanță de apel, întrucât fiica președintelui Curții de Apel Chișinău a efectuat urmărirea penală în dosarul Platon. Cererea a fost respinsă însă ca neîntemeiată de către Curtea Supremă de Justiție. 
Ilan Șor a fost condamnat pentru spălare de bani, dar și cauzare de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere. El a primit 7 ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa ar urma să fie executată odată cu adoptarea unei sentințe definitive. Timp de jumătate de an, cauza penală a fost blocată în cadrul instanței de fond, pentru că ar fi fost tradusă sentința. 
 
12 February 2018 19:23 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717