Știrile Curente

Meteo Horoscop
Nou grup privind referendumul
La Chişinău a fost constituit un nou grup de iniţiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt de vot. Peste 800 de cetăţeni s-au adunat ieri în sala Filarmonicii Naționale, unde au îndeplinit toate formalităţile necesare. Oamenii spun că singura şansă de a schimba lucrurile în bine este un astfel de plebiscit, care-i va împiedica pe actualii conducători să se perpetueze la putere. 

Timp de două ore şi jumătate, oamenii au format cozi pentru a semna pentru constituirea noului grup de iniţiativă. Ei spun că totul s-a făcut minuţios, pentru a nu-i oferi CEC-ului niciun pretext de a refuza înregistrarea grupului. În total - 822 de persoane. Dintre acestea, 791 vor face parte din echipa, care va colecta cele 200 de mii de semnături necesare pentru iniţierea referendumului anti-mixt. 

Această femeie a venit tocmai din Glodeni, unde recent a suferit o intervenţie chirurgicală la picioare. Are o pensie de 580 de lei şi spune că lucrurile nu mai pot continua aşa, cum le-a aranjat actuala guvernare.

După ce i-au reconfirmat în funcţie pe membrii biroului executiv al grupului de iniţiativă, oamenii au votat pentru iniţierea referendmului privind anularea sistemului mixt de vot. În total - 734 de voturi.

Mai în glumă, mai în serios, lumea a propus ca la adunare să vină şi preşedintele Comsiei Electorale Centrale, Alina Rusu, care să numere sutele de mâini ridicate în fravoarea referendumului.

Membrii partidelor de opoziţie şi reprezenanţii organizaţiilor neguvernamentale, care au organizat evenimentul, spun că unitatea societăţii civile este ceea de ce se teme guvernarea cel mai mult. 

Valeriu Paşa i-a îndemnat pe cetăţeni să vină, toţi ca unul, la sediul Comisiei Electorale Centrale în ziua când va fi examinat demersul şi să le reamintească angjaţilor instituţiei cine le plăteşte salariile.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă vor fi depuse la Comisie în următoarele zile. Dacă responsabilii de la CEC îl vor înregistra, acesta urmează să colecteze timp de 2-3 luni nu mai puțin de 200 de mii de semnături ale celor, care optează pentru anularea sistemului mixt. Este a doua tentativă a societății civile de a iniția un referendum în acest sens. Comisia electorală centrală a respins în ianuarie o cerere, invocând încălcări în procesul de înregistrare. 
 
12 February 2018 19:20 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717