Știrile Curente

Meteo Horoscop
Studiile lui Gaburici, subiect tabu
Studiile ministrului Economiei continuă să fie un subiect tabu. Reporterii „Ziarului de Gardă” au scris un articol în care arată cum s-au încheiat tentativele lor de a obține informații despre diploma de bacalaureat și studiile de doctorat ale lui Chiril Gaburici. Autoritățile evită subiectul în fel și chip, iar șeful de la Economie afirmă că nu are timp pentru discuții. 

Publicația „Ziarul de Gardă” notează că a trimis o solicitare de informații la Procuratura Generală încă pe 11 ianuarie, cerând acces la dosarul penal deschis pe faptul deţinerii de către fostul premier a unei diplome false. Abia peste 16 zile, a venit un răspuns în care se menționează că reporterul este așteptat la Igor Popa, adjunctul procurorului general, pentru discuții. Popa a declarat că solicitarea "Ziarului de Gardă" nu poate fi satisfăcută pentru că, în dosar, pe lângă Chiril Gaburici, care este persoană publică, figurează şi alții, care nu deţin funcţii publice. Totodată, adjunctul procurorului general a propus expedierea unei solicitări repetate, în care, cităm, „să fie concretizate cerințele”. Pe 7 februarie, redacția a primit un document, însă acesta nu conținea răspunsuri la întrebările puse, ci mai multe informaţii generale, cunoscute deja opiniei publice. Totuşi, s-a menționat indirect că diploma de studii a lui Chiril Gaburici este falsă. Asta pentru că se spune, cităm, că „acţiunile petrecute au întărit suspiciunea în veridicitatea actului în litigiu”. Publicația a mai descoperit că dacă în 2015, atunci când era premier, Gaburici menţiona în CV-ul său publicat pe site-ul executivului că face studii de doctorat la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, CV-ul actual, afişat deja pe pagina Ministerului Economiei și Infrastructurii, nu conţine nicio informaţie referitoare la doctoratul său. Pentru a clarifica aspectul, reporterii au apelat la instituţia de învăţământ. Li s-a spus că noul ministru al Economiei ar fi făcut studii de doctorat cu frecvenţă redusă și cu taxă, dar că nu are titlul de doctor, deoarece nu a susţinut până în prezent teza. 
Iar la o altă solicitare oficială de informații, de această dată adresată Ministerului Economiei, „Ziarul de Gardă” a primit o singură propoziție: „La întrebările legate de studii, domnul ministru a răspuns de-a lungul timpului”. Ca de obicei, Chiril Gaburici a evitat discuțiile cu jurnaliștii, când a fost întrebat dacă poate răspunde la câteva întrebări. 

Iar după ședință, ministrul Economiei a încercat să scape cât mai repede de presă. 

Amintim că Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de premier în iunie 2015, la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul penal privind studiile sale. El nu a precizat dacă diploma sa este falsă sau nu, dar a punctat că acest aspect nu ar fi important în situaţia de criză în care se află ţara. Cauza penală a fost clasată pentru că a expirat termenul de prescripţie. 
 
12 February 2018 19:22 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717