Știrile Curente

Meteo Horoscop
Judecătoria Ungheni-Nisporeni, comasată
Inaugurarea oficială a Palatului de Justiție din Ungheni va avea loc mâine, chiar dacă judecătorii din Ungheni și Nisporeni muncesc în noua instituție de pe întâi ianuarie. Construcția clădirii a costat 60 de milioane de lei. 

Sediul Judecătoriei Ungheni este construit conform standardelor europene. Sunt prevăzute birouri speciale pentru procurori, avocați, mediatori și reprezentanții mass-media. Au fost proiectate și birouri separate, unde au acces doar angajații instituției. 

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Legea cu privire la organizarea hărții judecătorești a intrat în vigoare din ianuarie 2017. Până în 2027 se preconizează ca din cele 44 de judecătorii existente să rămână doar 15. Nemulțumiți de modificările anunțate de guvernare în domeniul justiției s-au arătat locuitorii raionului Nisporeni. În perioada campaniilor de informare cu privire la organizarea hărții judecătorești oamenii s-au declarat deranjați că trebuie să parcurgă zeci de kilometri până la Ungheni și le-au reproșat autorităților că în acest mod îndepărtează justiția de cetățeni. Scopul guvernării este de a comasa cele 44 de instanțe. Judecătoriile Fălești și Sângerei fuzionează cu Judecătoria Bălți. Judecătoria Bender se va comasa cu Judecătoria Anenii Noi. Dosarele examinate la Basarabeasca şi Leova vor ajunge la Cimişlia. Cele de la Briceni, Donduşeni şi Ocniţa vor fi puse pe masa judecătorilor de la Edineţ. Totodată, Judecătoriile Cantemir şi Taraclia vor fuziona cu Judecătoria Cahul, iar instanţa de la Călăraşi va fi comasată cu cea din Străşeni. La Căuşeni vor ajunge cauzele examinate de judecătorii de la Ştefan Vodă, iar la Comrat - cele judecate de instanţele din Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti. Judecătoria Dubăsari s-a unit cu cea din Criuleni, iar Judecătoriile Râşcani şi Glodeni fuzionează cu Judecătoria Drochia. Instanţele din Floreşti şi Ialoveni devin parte a celor din Soroca şi Hânceşti, respectiv. Judecătoriile Şoldăneşti, Rezina, Teleneşti se mută cu sediul la Orhei. În Chișinău nu mai sunt instanțe de sector, ci o singură Judecătorie. Unificarea sediilor judecătoriilor se va face treptat, până la finele anului 2027, pe măsura creării condiţiilor necesare. 
 
08 February 2018 19:26 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717