Știrile Curente

Meteo Horoscop
Dosarul Boboc, spre examinare la CEDO
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a început să examineze dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piața Marii Adunări Naționale, au declarat avocații familiei victimei pentru portalul anticorupție.md. Asta presupune că Înalta Curte de la Strasbourg le-a cerut autorităților de la Chișinău să explice faptele și pretinsele abateri invocate în plângere. Oficialii nu au comentat deocamdată subiectul. 

Dosarul a ajuns la CEDO în 2016. Avocații Valeriu Pleșca și Veaceslav Țurcan, care reprezintă familia victimei, au invocat încălcarea dreptului la viață în cazul lui Valeriu Boboc și lipsa unei investigații efective la nivel național a circumstanțelor morții acestuia. 
Tânărul a decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în timpul protestelor violente din centrul capitalei. El avea doar 23 de ani și a murit în urma unei lovituri fatale cu piciorul, care a fost aplicată de către fostul polițist Ion Perju. Acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentința a fost dictată de Curtea de Apel Chișinău și menținută de Curtea Supremă de Justiție, după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat. Deși a fost pronunțată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanța de apel. Fostul polițist a părăsit sala înainte de pronunțarea verdictului. El este anunțat în urmărire internațională prin Interpol. Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, însă o expertiză tehnică a secvențelor video, care a fost efectuată în 2010 de către Departamentul Investigații Computerizate și Examinarea Probelor din Statele Unite ale Americii, a demonstrat contrariul. Specialiștii au constatat că Ion Perju apare în înregistrările surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura fatală. 
 
09 February 2018 17:03 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717