Știrile Curente

Meteo Horoscop
Procurorii Moldoveni, contraziși
Probe false în dosarul privind frauda bancară. Procuratura din Letonia a confirmat, în mod repetat, că autoritățile din Republica Moldova nu au făcut nicio interpelare cu privire la elucidarea circumstanțelor în dosarul furtului miliardului. Răspunsul vine după ce șeful Procuraturii Anticorupție a declarat că structura de drept din statul baltic le-ar fi pus la dispoziție acte care ar arăta traseul banilor furați din sistemul bancar al țării noastre. 

La o diferență de câteva luni, Procuratura din Letonia a trimis două scrisori în care spune că, în ultimii patru ani, autoritățile de la noi nu au interpelat structura de drept din Letonia pentru a solicita informații. Răspunsul a fost oferit avocaților lui Veaceslav Platon, care au pus la îndoială veridicitatea unor rulaje bancare anexate la materialele cauzei clientului lor, despre care acuzatorii de stat afirmau că au fost puse la dispoziție de către Procuratura din Letonia.

După declarația lui Morari, apărătorii lui Platon au făcut o solicitare repetată. Răspunsul a fost semnat de către șeful Departamentului Cooperare Internațională din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Letone și a fost expediat în câteva zile.

Avocatul a precizat că instanța de apel a admis probele procurorilor cu privire la rulajele bancare, deși acesteia i-a fost prezentat răspunsul instituției de drept din Letonia. 

Viorel Morari ne-a sugerat să-l sunăm mai târziu, ca să ne dea detalii despre dosarul, pentru care a fost solicitată informație de la Procuratura din Letonia. Amintim că, astfel de rulaje care ar fi fost provenite din Letonia au fost anexate și în dosarul lui Chiril Lucinschi, învinuit în spălare de bani și fals în declarații. Avocații fostului deputat au cerut excluderea acestor probe, însă instanța a hotărât că va adopta o decizie odată cu pronunțarea sentinței. Precizăm că, în cazul administrării unor probe obținute de la autoritățile letone, procurorii moldoveni sunt obligați să prezinte și acordul țării respective pentru a folosi informația în cadrul unui proces. Totul, pentru că în 2010 între Republica Moldova și Letonia a intrat în vigoare un memorandum în acest sens. Un asemenea acord nu a fost prezentat de către acuzatori în niciunul dintre cele două dosare. 
 
09 February 2018 19:15 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717