„Avia Invest” s-a plâns la Stockholm
Economic 18 mai 2020, 22:03 | 1621

Acționarul principal al companiei Avia Invest, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, anunță că a depus o plângere la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm, prin care cere 885 de milioane de euro drept despăgubiri de la statul Republica Moldova. Asta după ce premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul lansează procedura de declarare a insolvabilității Avia Invest și, respectiv, de reziliere a contractului de concesiune.

Ion Chicu a declarat după întrunirea cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi că ”Avia Invest” a intrat în incapacitate de plată, iar din cauza faptului că firma ar fi acumulat datorii la stat, conturile acesteia au fost blocate pe 30 aprilie curent.

Chicu a adăugat că declararea insolvabilității companiei constituie un motiv de reziliere a contractului de concesiune pe care îl deține Avia Invest asupra Aeroportului Chișinău, mai ales că firma nici n-ar fi executat investițiile asumate. De partea cealaltă, avocații Avia Invest spun că întreprinderea dispune de bani și este gata să achite chiar și astăzi datoria către Autoritatea Aeronatuică Civilă, dacă statul nu ar mai bloca conturile. Aceștia mai spun că e vorba de un atac concertat. Peste câteva ore a ieșit cu o declarație și directorul ”Komaksavia Airport Invest” Ltd, Andreas Menelaou, care ar fi acționarul principal al Avia Invest. Acesta a anunțat că a atacat Republica Moldova la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm și a solicitat despăgubiri de 885 de milioane de euro.

Directorul Komaksavia a mai spus că presiunile asupra concesionarului Aeroportului Chișinău s-ar fi intensificat în vara anului trecut, iar acum compania nu-și mai poate continua activitatea în condiții normale, mai ales după ce autoritățile au decis să introducă un impozit de 50 la sută la taxa aeroportuară. 

Opinia ta contează. Comentează!