Mişcarea tineretului prodemocraţie din Rusia "Vesna" a lansat un apel la protest, anti-Putin, pe întregul teritoriu al Federaţiei
Externe 21 septembrie 2022, 20:05 | 432

Mişcarea tineretului prodemocraţie din Rusia "Vesna" a lansat un apel la protest, anti-Putin, pe întregul teritoriu al Federaţiei Ruse. Toți cetăţenii sunt chemați să se adune în această seară în centrele oraşelor sub lozinca "Niet moghilizaţii!", asociind în mod sugestiv cuvintele ”moghila”, mormânt, şi ”mobilizaţia” mobilizare. Protestele sunt în desfășurare, iar poliția efectuează și arestări. În mediul online, sute de mii de persoane au semnat o petiție împotriva mobilizării parțiale și totale, anunțate de Putin.

În apelul său "Vesna" punctează că cetățenii nu sunt obligați să moară pentru Putin.

DECLARAȚIE "VESNA": "Vladimir Putin a anunțat o mobilizare „parțială” în Rusia. Aceasta înseamnă că mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii? Pentru palatul lui Putin? Protestul este doar începutul. Suntem siguri că decizia asupra ”moghilizaţiei” ar putea fi sfârșitul acestui regim. Acum țara trebuie să iasă. Totul este în mâinile noastre!"

A reacționat și opozantul Alexei Navalnîi, aflat în prezent în detenție. "Este clar că războiul criminal care se desfăşoară în prezent se agravează şi se amplifică, iar Putin încearcă să implice în el cât mai multă lume posibil. Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească", a declarat Navalnîi, citat de presa anti-regim.

Între timp, în orașele din Siberia și Orientul Îndepărtat, oamenii își manifestă indignarea în tihnă. Merg în piețe fără sloganuri și afișe, de teamă să nu fie reținuți. La Habarovsk, 12 persoane au ieșit la o acțiune împotriva mobilizării. Au rămas tăcuți, fără pancarte. Aceștia au declarat că au fost șocați de vestea mobilizării. Protestatarii au refuzat să își dea numele, de teamă că vor fi urmăriți penal. În Novosibirsk polițiștii au împânzit străzile principale.

Jurnaliștii i-au întrebat pe bărbații din Moscova ce cred despre decretul lui Putin.

Fosta prezentatoare de la Pervîi Kanal, Janna Agalakova, spune că va renunța la premiile de stat, după ce Putin a declarat mobilizarea pe teritoriul Federației Ruse. Agalakova a scris pe Facebook că a trimis un colet cu premiile, semnându-l cu „Moscova. Kremlin. Către Putin". „Domnule președinte, guvernarea dumneavoastră conduce țara spre prăpastie. Consider că recompensele dumneavoastră sunt inacceptabile”, a scris fosta prezentatoare. Agalakova a lucrat la televiziunea rusă timp de peste 27 de ani și s-a retras după război.

Internauții din regiunile de frontieră, Belgorod, Kursk și Briansk, au criticat mobilizarea parțială. Oamenii au sugerat ca deputații și rudele lor să fie trimiși la război, precum și patrioții, care și-au lipit litera Z pe mașini și au pus-o pe avatarele lor.

De la declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, Vladimir Putin a reprimat disidenţa şi mass-media independente, cu mii de arestări la protestele față de război şi o nouă lege ce prevede până la 15 ani de închisoare pentru cei care difuzează așa-zise ştiri false despre armată.

Opinia ta contează. Comentează!