Guvernul și-a asumat răspunderea pentru proiectul privind măsurile anticriză în contextul pandemiei de COVID-19
Politic 1 aprilie 2020, 19:01 | 1496

Guvernul a aprobat astăzi, prin asumare de răspundere față de Parlament, legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Potrivit ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, pentru implementarea proiectului vor fi necesare 816 milioane de lei. Totuși, pe lângă măsuri anticriză, în document au fost incluse și unele prevederi care nu au legătură directă cu epidemia de coronavirus și combaterea consecințelor nefaste ale acesteia.

Potrivit deciziei Guvernului, ajutorul de șomaj acordat cetățenilor fără un loc de muncă va crește până la suma minimă de 2.775 de lei. Cei care primesc acum un ajutor mai mic, vor putea încasa diferența corespunzătoare. Proiectul mai prevede...

În afară de aceasta, venitul lunar minim garantat va fi majorat de la 1.107 lei până la 1.300 de lei în perioada stării de urgență, iar cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil va fi majorat de la 553 de lei până la 975 de lei. O altă modificare legislativă prevede reducerea cotei TVA, de la 20 la 15 la sută pentru sectorul HORECA și scutirea de plata pentru patentă a titularilor care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență. Totuși, în proiectul de lege s-a strecurat și o prevedere care n-ar avea legătură cu măsurile anticriză anunțate de Guvern. Mai exact, Cabinetul de miniștri a amânat cu un an punerea în aplicare a articolului care interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun şi a celor conexe în spațiile comerciale accesibile publicului. Interdicția urma să fie aplicată începând cu 20 mai curent. Mâine, Parlamentul se va convoca în ședință plenară în contextul angajării răspunderii de către Guvern. Dacă executivul nu va fi demis prin moțiune de cenzură, proiectul de lege se va considera adoptat. 

Opinia ta contează. Comentează!