Patrula Jurnal TV, 3 Aprilie

Analiza stării criminogene din țară, cazuri șocante, detalii emoționante, imagini exclusive, flagranturi, declarații și dosare de rezonanță din justiție.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziții în biroul judecătoarei Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva. Membrii CSM au admis demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, vizând percheziționarea și pornirea urmării penale pe numele acesteia. Tamara Chișca-Doneva este cercetată pentru îmbogățire ilicită.

Niciun progres în cele 38 de dosare pe care Procuratura promitea, în 2020, că le va revizui. Nu a fost înregistrat niciun progres nici în legătură cu dosarul vizând răpirea profesorilor turci sub regimul Plahotniuc. Puține progrese în domeniul justiției și în combaterea violenței domestice. În regiunea transnistreană sunt în continuare călcate în picioare drepturile omului, iar cei care critică administrația de la Tiraspol sunt hărțuiți penal. Sunt doar câteva dintre concluziile desprinse din raportul Amnesty International pentru Republica Moldova.

Foștii responsabili de la întreprinderea de stat ”Termoelectrica”, dar și conducerea firmei moldovenești ”Horus”, cu rădăcini în off-shore, sunt parte a unei cauze penale inițiate de Procuratura Anticorupție. Ar fi vorba de o licitație abuzivă ce vizează lucrări de reparație la un bloc energetic al Centralei Electrice cu Termoficare din Chișinău. Valoarea contractului este de 250 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată în mare parte de Banca Mondială. Deși este vizată în dosarul penal, firma ”Horus” a câștigat o nouă licitație cu statul, iar în urmă cu două săptămâni a semnat contractul pentru reabilitarea altor două blocuri energetice. Asta în timp ce procurorii investighează acte de corupție săvârșite de ”Termoelectrica” și ”Horus”. Mai mult, o companie din Rusia, în privința căreia au fost aplicate sancțiuni internaționale, ar urma să livreze piese de schimb firmei moldovenești.

Opinia ta contează. Comentează!