Opinie: Republica Moldova trebuie să caute alte căi de ieșire din capcana gazelor decât dialogul cu Rusia
Economic 15 octombrie 2021, 17:18 | 1754

În dialogul cu Rusia privind livrarea gazelor naturale, ecuația nu are soluție, iar din această cauză Republica Moldova trebuie să caute căi pentru a ieși din capcană. O soluție ar fi gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, doar că țeava este deocamdată goală. România nu ne poate pompa gaze, deoarece și ea se confruntă în prezent cu deficit. Despre criza energetică și posibile soluții s-a discutat aseară, în a doua parte a emisiunii ”Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV .

Invitații emisiunii au remarcat că așa-zisele negocieri comerciale privind încheierea unui nou contract de livrare a gazelor cu Gazprom nu pot fi decât politice. Asta deoarece furnizorul rus este, de fapt, o bâtă politică la care recurge constant regimul de la Kremlin. Totuși, opiniile s-au împărțit în privința eficienței implicării liderilor politici în discuțiile dintre MoldovaGaz și Gazprom. Dacă unii invitați au spus că Gazprom poartă negocieri ca el însuși și că prețul pe care îl vor stabili conducătorii ruși nu va putea fi influențat de liderii de la Chișinău - alții au menționat că autoritățile de la Chișinău ar avea o pârghie de negocieri - faptul că regiunea transnistreană, controlată de Rusia, este și ea dependentă de gazul rusesc, iar anumite grupări politico-oligarhice conectate la Kremlin ar fi interesate ca, în regiunea transnistreană, să nu fie sistată livrarea gazelor.

TUDOR ȘOITU, expert în energetică: "Transnistrenii, de la momentul fondării „Gazsnabtranzit” și după aceea MoldovaGaz, în 1998, n-au plătit nici un cent pentru gazele consumate. Dumneavoastră înțelegeți ce înseamnă un cent? Toate gazele sunt neplătite! Dar nici rapoartele financiare TiraspolTransGaz-ul nu le prezintă la MoldovaGaz. Adică, raportul financiar este desfăcut."

OAZU NANTOI, deputat al PAS: "Consumatorii din stânga Nistrului achită la un preț de 5-7 ori mai mic decât noi, pe malul drept. Acești bani nu se duc la Gazprom sau la MoldovaGaz. Ei se duc pe un cont special în stânga Nistrului. De acolo, se subvenționează regimul din stânga Nistrului și de acolo banii pleacă în offshore-uri pentru băieții șmecheri de pe ambele maluri ale Nistrului și băieții deștepți de la Moscova."

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Care ar fi ieșirea? Ea este aceasta - noi trebuie să înțelegem că noi suntem o țară mică și fără o cooperare cu aliații noștri firești, de lungă durată, de perspectivă, noi niciodată nu o să supraviețuim, inclusiv în fața Rusiei. Și lecția pe care acum trebuie s-o învățăm este că cooperarea cu România, pentru noi, este salvare. Dacă n-o să facem acest lucru, statul nostru nu va putea să existe."

OAZU NANTOI, deputat al PAS: "Problema nu este în lipsa gazului. Problema este în preț. Astăzi, pe piața Uniunii Europene gaz ieftin nu există. Și Uniunea Europeană, probabil, ar putea să ne ajute financiar pentru ca aceste compensații pentru populație să fie mai palpabile."

Pe de altă parte, un grup de europarlamentari români a dat asigurări că România va ajuta Republica Moldova în depășirea crizei energetice. Eurodeputații Eugen Tomac și Rareș Bogdan, aflați într-o vizită oficială la Chișinău, au declarat că ”Bucureștiul caută soluții pentru a oferi Republicii Moldova rezerve de păcură și sunt examinate soluțiile tehnice pentru a livra gaze naturale prin intermediul conductei Iași-Ungheni-Chișinău”.

Opinia ta contează. Comentează!