Consumatorii din centru și sud vor achita 5 lei și 91 de bani pentru un kWh, cu un leu și 14 bani mai mult față de tariful actual
Economic 30 noiembrie 2022, 15:39 | 476

Vom plăti bani grei pentru lumină! Consumatorii casnici din centrul și sudul Republicii Moldova vor achita 5 lei și 91 bani pentru un kWh, cu un leu și 14 bani mai scump față de tariful actual. Cei din localitățile de nord vor plăti 5 lei și 60 bani pentru un kWh, cu 79 de bani mai mult. Noile tarife adoptate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vor fi aplicate începând cu ziua de 2 decembrie.

Potrivit deciziei ANRE, cei peste 930 de mii de consumatori din centru și sud, deserviți de „Premier Energy”, vor plăti un tarif de 5,91 de lei/kWh de lei, cu 24 la sută mai mult decât în prezent. Consumatorii din nord, deserviți de „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor plăti un tarif cu 16 la sută mai mare. Noul preț al energiei electrice va fi de 5,60 lei/kWh, cu 79 de bani mai mult decât în prezent.

În decizia sa, autoritatea invocă distrugerea de către ruși a sistemului energetic ucrainean, stoparea totală a livrărilor de energie electrică de către Centrala de la Cuciurgan, numărul limitat de oferte și scumpirea curentului pe piețele europene.

În stradă, oamenii spun că scumpirile îi vor ruina definitiv.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că vor fi compensații. Astfel, consumatorii din categoria ”vulnerabilitate foarte ridicată” vor plăti 3 lei și 80 de bani kWh, iar cei din categoria ”vulnerabilitate energetică ridicată” - 4 lei și 20 de bani kWh. Celelalte categorii de consumatori nu vor beneficia de compensații, însă oficialii spun că în primele două categorii de vulnerabilitate energetică intră marea majoritate a gospodăriilor. Volumul maxim compensat de stat va fi în limita a 75 kWh.

Noile tarife vor fi aplicate începând cu 2 decembrie, data când vor fi publicate în Monitorul Oficial. Ultima scumpire a energiei electrice a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!